Завршен 48.сазив Уметничке колоније „Милешева“

Завршен 48.сазив Уметничке колоније „Милешева“

48. сазив Уметничке колоније „Милешева“ завршен је у недељу.Током боравка у Пријепољу 11 учесника из земље и региона, поред обиласка културно историјских знаменитости и природних богатстава наше општине, имали су прилику да посете и околне градове и упознају се са њиховим културама и пределима. Са каквим утисцима одлазе из Пријепоља?

У протеклих осам дана у Пријепољу су боравили Бојан Оташевић, Велимир Вукућевић, Радмила Лиздек, Богдан Ибрајтер, Љубица Кнежевић, Драган Здравковић, Ерол Чолаковић, Саида Мујезиновић, Вељко Зејак, Ервин Ћатовић И иван Миленковић. Тражећи инспирацију за своја дела посетили су све важне културне институције, културно – историјске знаменитости и природна богатства Пријепоља. Током боравка посетили су и Пљевља,  Прибојску бању, обишли Природни резерват „Увац“, а имали су прилику да од Куманице до Бродарева уживају у рафтингу Лимом и природним лепотама.

Ја сам и пре мог доласка овде чуо све најбоље о овој колонији и сматрам да је она међу пет првих колонија у Србији. Одушевљен сам организацијом, колегама који су у овом сазиву и градом тако да су утисци само позитивни – каже млади академски сликар из Лесковца Иван Миленковић.

Пријепољем је одушевљена и академска сликарка и доценткиња на Академији ликовних уметности у Требињу Радмила Лиздек.

На мене увек људи остављају утисак. Или си човек или ниси човек, то је она најелементарнија ствар. Овде су људи толико непосредни, отворени, искрени, добронамерни. То је на мене оставило највећи утисак – искрена је Радмила Лиздек.

Вајар из Београда, који живи и Ради у Словенији Вељко Зејак, није први пут у Пријепољу.

Пријепоље је родно место мојих родитеља и ја се овде увек радо враћам. Овде сам као дете боравио четири месеца годишње тако да је Пријепоље значајно место за мене – каже Вељко коме се изузетно допада то што се сваке године два сазива састају на изложби претходног.
Мислим да су утисци најзначајнији после тога, Када се све то сабере, када уметници одуи у свој атеље, када почну да размишљају о томе шта су видели , шта су доживели, онда су то слегнути и прави утисци , неоптерећени неким другим стварима. На крају, остаје само утисак, оно што је најзначајније било и најважније што су видели или доживели – каже Уметнички директор колоније “Милешева” Горан Чпајак.

Горан Чпајак, који је на челу колоније од 2008. године, задовољан је овогодишњим сазивом. Каже да учесници углавном одлазе са пуно утисака и идеја како да следеће године представе Пријепоље и околину у својим делима.

На крају, изненаде се свиме што се овде дешава, овом зградом Дома културе, ангажованошћу људи који се тиме баве, подршком општине која није фалила свих ових 48 година и то је нешто што је костур тога што функционише. Други костур су Пријепољци који то подржавају. Та два елемента као и ентузијазам нас Пријепољаца који смо се отиснули у те воде, то су неки параметри који држе колонију у животу – закључује Чпајак.

Какву је инспирацију Пријепоље пружило учесницима овогодишњег сазива имаћемо прилику да видимо за годину дана, на изложби којом ће званично почети 49. издање једног од најзначајнијих културних догађаја у Пријепољу и околини, а по једно дело од сваког аутора употпуниће богати легат Колоније.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци