Друштво

,

Култура

Завршени радови на реконструкцији дворишта и санацији крова куће Јусуфагића

Радови на реконструкцији дворишта и санацији крова куће Јусуфагића на Чаиру су завршени, чиме је, уз оградни зид подигнут 2012. године, комплетиран визуелни изглед овог споменика културе, који сведочи о култури становања једне беговске породице у Пријепољу с краја 19. века.

Народно градитељство је важан део културне баштине сваке заједнице, које захтева сталну бригу како би се заштитило од зуба времена. Кућа Јусуфагића је изграђена 1888. године, а од 1983. је у власништву општине Пријепоље. Ове јесени је дочекала реконструкцију дворишта и поправку крова.

Кућа представља вредан примерак варошке архитектуре оријенталног типа. Вредност и лепоту овом објекту даје и авлија, која доприноси сагледавању структуре и смисла тадашње културе становања, јер су целину оваквих објеката сачињавали како сама кућа, тако оградни зид и авлија – Мирослава Љујић, етнолошкиња.

Кућа Јусуфагића је дуго била у веома лошем стању, а своју прву заштиту је имала 2012. године, када је поред радова на кући изграђен и оградни зид и реконструисани бунар и амбар. Да би кућа дочарала дух времена у коме је грађена, комплекс је употпуњен уређењем дворишта.

Захваљујући финансијској подршци Министарства културе ми смо успели да у протекла два месеца изведемо те захтевне и деликатне радове на уређењу дворишта који су подразумевали ово партерно уређење и нивелацију терена, формирање приступних стаза, степеница, цветњака, мушке и женске авлије, од локалног ломљеног камена и речног облутка. Оно што је важно поменути јесте и то да је извршена санација и заштита кровног покривача, који има посебну вредност и даје лепоту кући. Урађена је и заштита плафона од шашоваца и дрвених делова ентеријера – прецизира Љујић.

Овим пројектом Музеј у Пријепољу је желео да укаже на значај очувања културног наслеђа, али и обезбеди простор који омогућава организовање различитих културних, забавних, едукативних и туристичких садржаја. Својим изгледом овај комплекс је постао јединствен у региону.

Министарство културе је одобрило финансијска средства у износу од 2.5 милиона динара. Вредност радова је била 2 225 000 динара, а остало су трошковикои су се односили на стручни и конзерваторски надзор. Морам да кажем да је радове извела фирма “Пројект изградња плус”из Пријепоља, а да је вршење стручног и конзерваторског надзора над извођењем радова вршио Завод за заштиту споменика културе у Краљеву и Завод за урбанизам и пројектовање из Пријепоља – истиче Мирослава Љиља Љујић, етнолошкиња Музеја у Пријепољу и кустоскиња поставке у кући Јусуфагића.

По завршетку овог пројекта, настављени су радови на текућем одржавању, који подразумева заштиту дрвених делова ограде, поправку врата и кречење, а на пролеће ће уследити садња цвећа и други радови на уређењу баште.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци