Завршетак наставе за основце и средњошколце крајем маја – Нема враћања у учионице

Завршетак наставе за основце и средњошколце крајем маја – Нема враћања у учионице

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је да ће онлајн настава за основне и средње школе бити завршенаа крајем маја, а да ће у јуну школе бити отворене како би се одржала мала матура и пружила прилика оним ђацима који желе да поправе оцене.

Шарчевић је нагласио да је школским календаром у регуларним условима предвиђено да настава траје до половине јуна, али да ће због скраћеног пролећног распуста и  радних субота, онлајн настава бити завршена раније. Он је навео да неће бити враћања у учионице. Већини ђака оцене ће бити закључене крајем маја, а индивидуални доласци у школу су могући у јуну како би се урадила мала матура или поправиле оцене.

Министар је додао да ће, уколико епидемиолошка ситуација буде повољна, мала матура бити организована у другој половини јуна, да је школским календаром предвиђено да то буде 17, 18. и 19. јун, али да и то може да се помери. За надарене ученике, који желе да упишу специјализована одељења у гимназијама, пријемни ће бити организован до прве половине јуна, навео је он.

Према његовим речима, онлајн настава за студенте биће завршена половином маја и већ крајем тог месеца планиран је априлски рок, а у јуну регуларни испитни рок. Шарчевић је истакао да, по Закону о високом образовању, није могуће да се организују и онлајн испити, а факултети који имају акредитоване онлајн студијске програме испите морају да организују у седишту факултета.

Он је напоменуо да за планиране екскурзије покушавају да пронађу најбоље моделе. Према његовим речима, вероватно ће за уплаћени новац ђаци добити ваучере које ће породица моћи да искористи. Министар је навео да за наредну школску годину екскурзије могу само условно да се планирају, и то искључиво у Србији.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *