Завршетак светог месеца Рамазана: 30 дана поста крунисаних Бајрамом

Завршетак светог месеца Рамазана: 30 дана поста крунисаних Бајрамом

Уторак, 9. април је последњи дан тридесетодневног поста за исламске вернике и вернице, који су се, у циљу стицања божије милости и опроста, од зоре до заласка сунца уздржавали од хране, пића и телесних ужитака. Као круна месеца у коме су изучавали Куран, обављали заједничке вечерње молитве у џамијама и породично се окупљали на сехурима и ифтарима – долази Рамазански бајрам, један од два најважнија празника у исламу.

Рамазански бајрам траје прва три дана месеца Шевала по исламском лунарном календару, који је од општеприхваћеног соларног краћи за 10 или 11 дана, због чега сваке године исламски празници долазе за толико дана раније у односу на претходну годину.

Први дан поста ове године био је 11. март, а последњи уторак, 9. април.

Месец Рамазан за исламске вернике и вернице има посебан значај – то је месец посебне милости, месец мира, обнављања породичних и пријатељских веза. У нашим крајевима је очуван обичај организовања заједничких ифтара, оброка након целодневног поста, који се најчешће почињу чашом воде и хурмом, након чега следе најлепша традиционална јела.

Рамазан је и месец мирења завађених, јачања заједништва и друштвене солидарности, посебно због постојања прописа садекатул фитра и зеката, новчаних износа које имућнији муслимани и муслиманке издвајају како би помогли сиромашније чланове заједнице.

Будући да се верује да је објава Курана посланику Мухамеду почела управо у овом месецу 610. године и да је прва објављена реч била „икре“ што значи учи, читај – ишчитавање и проучавање ове свете књиге, размишљање о њеним поукама и одредбама је посебно похвално током Рамазана.

Последња трећина овог светог месеца крила је у себи и одабрану ноћ Лејлетул кадр, која је вреднија од хиљаду месеци. Верује се да се у њој према божијој наредби мелеци, односно анђели, спуштају ради доношења судбине за наредних годину дана. Није прецизирано која је то тачно ноћ, али у нашим крајевима преовладава мишљење да је то 27. ноћ рамазана, када су у пријепољским џамијама организоване заједничке ноћне молитве и учење Курана.

Рамазан се завршава Бајрамом, који почиње заједничком јутарњом молитвом, која се у пријепољским џамијама ове године клања у 15 до 7.

Имам Велике џамије у Пријепољу Елмедин еф. Бећировић је најавио богат програм након јутарњег сабах намаза у овој џамији.

Након сабах намаза угостићемо истакнуте учаче Курана и извођаче илахија и касида. Централна бајрамска свечаност и хутба одржаће се у Великој џамији у Пријепољу, а предводиће је председник Мешихата Исламске заједнице у Србији муфтија др Мевлуд еф. Дудић. По први пут бајрамска централна хутба је у нашем граду. Након Бајрам намаза организовано је и дружење у харему џамије, уз послужење – каже Елмедин еф. Бећировић, имам Велике џамије.

Овај празник се углавном честита речима „Бајрам шериф мубарек олсун“ што значи „Нека је племенити Бајрам благословљен“, на шта се одговара „Алах рази олсун“ односно „Нека је Алах задовољан“.

Подели на мрежама

Повезани чланци