Жене из Бродарева – дигитална писменост предуслов за посао

Жене из Бродарева – дигитална писменост предуслов за посао

Подаци показују да је само 27% жена у руралним месним заједницама дигитално писмено. Да би женама Бродарева олакшали свакодневно функционисање, омогућили приступ информацијама, али и указали на могућност да путем интернета могу пласирати неке своје производе или развијати бизнис, Удружење „Експанзија“ уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, већ другу годину за редом организује обуке у области дигиталне писмености и безбедности на интернету.

Дигитална писменост је у последњих неколико  година постала неопходан предуслов за економско оснаживање жена и у руралним подручјима. Министарство трговине, туризма и телекомуникација због тога свесрдно пружа помоћ у организацији обука за подизање дигиталних компетенција жена.

Ми смо код жена Бродарева препознали ту посвећеност, жељу и потребу да се дигитално описмене, јер је то први корак у њиховом економском оснаживању, што је заправо и циљ нашег министарства. Данас је готово немогуће запослити се без неких дигиталних компетенција, тако да ћемо на овај начин ми допринети економском оснаживању жена – каже Емина Бековић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

На последњој радионици жене из Бродарева су имале прилику да науче неке од предности дигитализације у пословању или покретању бизниса.

Данас смо причале о дигиталном маркетингу и како то функционише у савременом свету. Група је мештовита, па су старији и млађи имали могућност и да размене своја искуства. Радили смо кроз интеракцију и разговарали и о друштвеним мрежама, како да дођемо до инспирације на платформама попут Пинтереста и сл. Причали смо о новим трендовима на Тик-току, колико су друштвене мреже важне за пословање и како на тај начин жене могу да унапреде своју видљивост и продају – истиче тренерица Тијана Секулић.

Жене из Бродарева су свесне да могућности повезивања на интернету са потенцијалним купцима и промоција на друштвеним мрежама, у великој мери могу унапредити њихове шансе за развој предузетништва, али и повећати шансе за запослење.

Оснивачица Удружења „Експанзија“ Менка Кашић је истакла да су овакве обуке веома значајне за жене Бродарева, док се једна од полазница обуке Лејла Ровчанин захвалила Министарству што им је омогућило да стекну ове важне и корисне вештине.

Након тренинга, полазницама су уручени сертификати о завршеној обуци о безбедности на интернету, коју су  похађале прошле године, а где су кроз практичан рад стекле основна знања за коришћење рачунара, паметних телефона, интернет алата и корисних апликација.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци