Жене

Жене са села – Невидљива сила која на местима одлучивања може донети опоравак читавог друштва

Положај сеоских жена одувек је био тежак. Поред тога што су оптерећене бројним обавезама, почев од кућних послова, преко послова на имању и бриге о деци, али и старијим члановима домаћинства, жене су често и економски зависне. Зато је веома тешко мотивисати их да се баве политиком, посебно јер никада нису охрабриване да се баве том делатношћу.

Жене са села су најугроженији и најрањивији део сеоског становништва. Половина их је формално незапослена, мада раде од јутра до мрака, док 60 одсто жена са села нема право на пензију нити су власнице имања. Зато је неопходно подржати их, мотивисати и охрабрити да  учествују равноправно на позицијама власти, да се укључе у процес доношења одлука на свим нивоима и да имају адекватан приступ здравству, образовању, социјалним и другим услугама.

Није једноставно наћи ту нову снагу и енергију, а ја волим да кажем за жене на селу, да су оне једна невидљива сила.То је једно знање и искуство и потенцијал који је вековима формиран.То каква заправо сазнања и приступ животу имају наше жене на селу, када би се то све искористило као потенцијал, то би можда био неки нови замајац који би допринео опоравку читаве државе и друштва – каже доскорашња повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Поставља се питање ко заправо представља жене са села у политици?

За њих је нормално да кажу да немају здравствено осигурање. Како се лечите? Саме се лечимо. Оне мисле да је то нормално, да је то прихватљиво. Е па није. Ни један озбиљан политички актер није успео да мотивише и да на прави начин репрезентује жене са села, да буде њихов истински глас. А жене, или се плаше или их је просто срамота да поставе питање здравственог осигурања када у земљи има пречих послова, инвестиције, коридори 10, 11…Жене не смеју дозволити да буду само квоте. Не треба да се стиде да постављају било какво питање, јер то питање да ли данас можете код лекара и да ли у селу има светла није ништа мање значајно од било ког коридора – сматра Бранкица Јанковић.

Сви они актери који имају приступ доносиоцима одлука траба да имају свест о томе да пронаћи сеоску жену која би се бавила политиком је изузетно велика ствар.

Зато, сматра Бранкица Јанковић, треба оснажити ту жену и целу њену породицу.

Једна жена као добар пример може да учини чуда, да повуче читаву причу напред. Ми жене, које имамо ту прилику да се на било кији начин обраћамо у јавности, никада не треба да заборавимо да треба да урадимо све што је у нашој моћи, а то уопште није једноставно, да будемо глас тих жена које би онда рекле: Ок. Имам шта да кажем, јер када чујем њу и ја бих ушла у политику. Да се разумемо, није политика једини начин, али јесте место преко кога се најбрже долази до места за одлучивање – оптимистична је доскорашња повереница за заштиту равноправности.

Јанковић сматра да одлуке које су донете без гласа жена немају никаквог смисла,  јер ако искључимо више од половине из одлучивања поставља се питање квалитета те одлуке и њеног утицаја на нормалан живот. Другим речима, друштво које жели родну равноправност треба да креира политику једнаких могућности за све.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *