Жене у медијима мање заступљене и о њима се извештава стереотипно

Жене у медијима мање заступљене и о њима се извештава стереотипно

Жене у медијима су веома ретко заступљене, а и када су део медијске слике представљене су на неодговарајући начин. Слика жене у медијима пресликава њен положај у друштву, закључено је на семинару „Родно сензитивно извештавање“ који с у Форум жена Пријепоља и телевизија Форум организовали за новинаре и новинарке локалних медија у циљу унапређења професионалних и етичких стандарда медија за родно сензитивно извештавање.

Медији ретко приказују достигнућа и успехе жена у јавном и политичком животу. Ретко се говори о доприносу жена економском и друштвеном развоју. Жене су ређе од мушкараца присутне у вестима и ређе се интервјуишу или питају за мишљење, закључили су новинари и новинарке након анализе најчитанијих дневних листова у Србији. Такође, дали су и своје предлоге на који начин би требало извештавати о женама, како би се поправила искривљена медијска слика о женама.

У медијском извештавању о случајевима насиља над женама требало би избегавати употребу стереотипа о “женским” особинама и улогама, и коментаре који се посредно фокусирају на морал жртве, њеног претходног партнера или брачну историју, итд. То може навести јавност на размишљање о “оправданости” насиља или умањити тежину почињеног насиља. Описи насилних ситуација које укључују провокацију од стране партнерке, или коментари који указују на то да је жртва то “испровоцирала” или “изазвала” својим понашањем, стварају утисак да је насиље оправдано или умањено, да је жртва крива и да је одговорност њена, што нипошто не сме бити порука коју један медиј шаље јавности. Семинар “Родно сенитивно извештавање“ је реализован у оквиру пројекта „Унапређење професионалних и етичких стандарда за родно осетљиво извештавање медија“, уз подршку Министарства културе и информисања Владе Србије.

Више у видео прилогу

Подели на мрежама

Повезани чланци