Женска иницијатива Прибој –  две деценије рада на унапређењу женских права

Женска иницијатива Прибој –  две деценије рада на унапређењу женских права

Женска иницијатива Прибој –ЖИП ,  је основана 21. фебруара 2001. године као непрофитна, нестраначка,  невладина организација. Организацију је основало 15 жена оснивачица, а током свог досадашњег рада Женска иницијатива је ангажовала преко 100 волонтера.

Циљ нашег окупљања је унапређење женских људских права , развој демократије и грађанског друштва, развој свести грађана о значају женских људских права и покретање јавног мнења у циљу поштовања и заштите људских права и хуманог деловања.

МИСИЈА ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Наша превасходна мисија је јачање цивилног друштва, посебно жена и маргинализованих група, кроз упознавање шире јавности о грађанским правима, оснаживање и развијање грађана за доследно остваривање сопствених права, стварање услова за одрживији развој заједнице и организовање за њихово економско и социјално јачање

ЦИЉЕВИ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Један од наших основних циљева је упознавање грађана и шире јавности о грађанским, људским правима путем организовања психолошких радионица, предавања, трибина, разговора, књижевних вечери и других активности који, са различитом тематиком и нивоима општости, третирају грађанска питања попут здравствених, правних, економских, криминолошких (теорија насиља), филозофских, социолошких и психолошких. Поред тога ту су још и:

– Оснаживање и развијање људског смопоштовања и самопоуздања, посебно женског, кроз обуку у развијњу стратегије за доследно остваривање сопсвених права, за ненасилно разрешење конфликата путем предавања, групног и индивидуалног рада.

– Стварање услова за отварање СОС телефона за децу и жене жртве насиља.

– Унапређење заштите животне средине и едукација грађана, посебно деце и омладине о значају чувања и заштити животне средине и стварања услова за одрживи развој заједнице.

– Организовање грађана за њихово економско и социјално јачање кроз образовање и едукације за започињање малих предузетничких послова, економско удруживање и међусобну размену професионалних услуга, партиципацију грађана и инклузију социјалних група.

ПРИНЦИПИ KОЈИМА  СЕ РУKОВОДИМО У НАШИМ АKТИВНОСТИМА

  • Поштовање приоритета у оквиру женских група , деце и омладине
  • Принцип једнакости у односу на нацију, веру , пол…
  • Принцип самодрживости пројеката.
  • Принцип добрих међуљудских односа, толеранције
  • Поштовање људских права
  • Усклађеност програма са националним и локалним Стратегијама, као и Међународним конвенцијама
  • Принцип што веће укључености циљних група и грађана
  • Принцип транспарентности нашег рада
  • Принцип сталног развијања патнерстава на свим нивоима.

ПРОЈЕКТИ

Током 2019. и 2020. године  Удружење Женска иницијатива Прибој реализовало је пројекат „Оснажимо, укључимо и повећајмо видљивост сеоских жена”. Овај  пројекат,  је финансирала Европска унија у партнерству са  Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО”

Током трајања  тог пројекта спровела смо низ активности попут округлог  стола на тему положаја жена и права националних мањина, едукативни састанак о традицији и култури  српске и бошњачке националности, са циљем да се презентује културна баштину Срба и Бошњака у овом крају. Организовали смо радионице у природи са циљем промоције поступка припреме тадиционалних произода сите и сирћета од зукве,  дводневну едукативну радионицу са циљем оживљавања старих заната обе националности као и видео-конференцију са представницима ТО и Kанцеларије за младе  из Сомбора.

Набавили смо  и доделили машине као и пресе за цеђење воћа и поврћа  домаћинствима из Сувог поља и Калафата , са циљем проширивања производње. Реализовали смо онлајн и уличну кампању  “Упознајте друге да би постали богатији а самим тим боље разумели себе”, затим етно изложбу  ,,Из ненине сехаре и бакине ризнице“ са циљем да дочарамо дух старог времена и сачувамо од заборава културу и традицију  бошњачког и српског народа.

Подели на мрежама

Повезани чланци