Женска моба на точковима у Каменој Гори

Женска моба на точковима у Каменој Гори

Пре десетак година жене Бродарева су се прво организовале као еколошке активискиње. Излазиле су из кућа да уреде зелене површине, дечја игралишта и обалу Лима. Волонтерски.

Гледали су нас подругљиво и смејали нам се, каже Менка Кашић, председница Удружења жена Бродарево „Експанзија“. Касније смо и формално основале удружење и сада већ имамо завидан број реализованих пројеката што самостално што у партнерству са другим женским организацијама Златиборског округа. Удружење окупља десетак чланица које су увек спремне да укажу на проблеме своје локалне заједнице али и узму учешће и у њиховом решавању – каже Менка Кашић.

Жене Бродарева с поносом истичу да је Дом здравља у Бродареву добио педијатра захваљујући њиховом дугогодишњем указивању на потребу за дечјим лекаром у Бродареву. Потребни су им доктори и докторке и других специјалности. Траже гинеколога… Бар једном недељно у Бродареву. Стоматолога су добиле као предизборно обећање. Ординација је отворена пред изборе. Радила само месец дана. Прошли избори отишао и стоматолог. И опет су без стоматолога, кажу чланице „Експанзије“.

Током прошле године кроз пројекат „Женска моба на точковима“ обилазиле су  сеоске жене у општини Пријепоље. Бележиле њихове потребе и заједно са њима тражиле решења. Биле су у прилици да потврде раније искуство колико  је женама у удаљеним селима важно да их неко посети да се састану, разговарају и осете припадност заједници. У наставку овог пројекта, прошлог петка, посетиле су чланице Удружења жена „Kаменогорке“ из  Камене Горе.

Каменогорке су основане пре три године и покушавају да економски оснаже жене за бављење сеоским туризмом, односно да производе које праве у свом домаћинству понуде туристима. Познате су по производњи сирева, козјег посебно, прикупљању шумских плодова и лековитог биља…  Радују се асфалтној саобраћајници до села али мисле да се са њом закаснило. Чекајући боље сутра многи су отишли из овог села.

Када је, 1989. године, Ирина Глушчевић, председница Удружења „Каменогорке“, дошла у ово село, радила је школа, амбуланта, продавница, текстилни погон ТК „Љубиша Миодраговић“, свакодневно је саобраћао аутобус до Пријепоља…А сад баш нема ништа. Много тога нам треба за достојанствен живот. Лети немамо воде, немамо превоз, доктор је престао да долази једном недељно пре три године, а са њим је отишла и медицинска сестра, дивна жена коју су сви Каменогорци волели. Амбуланта пропада, школа пропада… остало је стотинак самачких, углавом старијих домаћинстава – прича Ирина Глушчевић.

Ирина и њене чланице су захвалне Удружењу жена Бродарева на посети и разумевању. Договорене су и заједничке активности око наступа у решавању проблема жена пријепољске општине.

Подели на мрежама

Повезани чланци