Зидање Скадра на Лиму: Обалоутврда у Залугу годинама обећање

Зидање Скадра на Лиму: Обалоутврда у Залугу годинама обећање

На обалоутврду, која би у насељу Залуг требало да заштити људе и имовину од набујалог Лима, чека се годинама. Обећања су се годинама низала, а обалоутврде ни на помолу. Пролећне дане мештани Залуга користе да, колико толико, санирају последице јануарских поплава.

Kућа Љубице и Зорана Ратковића, у пријепољском насељу Залуг, окружена је природом. Брда, шуме и Лим, брза, планинска, често неукротива река. Због тога током кишних ноћи Љубица не спава. Тада, кроз мрак, гледа са прозора. Kа Лиму. Страхује и размишља да ли је река нарасла и докле.

Забадамо дрвце да видимо пење ли се (вода, прим.нов). Нема везе колика је поплава, ти си увек у страху. Идемо мраком и гледамо да л’ расте – прича Љубица.

И тако скоро четири деценије откад је са супругом ту направила дом. Заједно су на том месту преживели преко десетине поплава. Последњи пут овог јануара.

Последице осећају месецима након изливања Лима. Зидови њихове куће се и сада, суше.

Љубица показује још мокре зидове након поплава
Видиш како је, осећаш ти ону влагу, осећам мирис Лима. Тачно Лима. Kо кад поред Лима шеташ, па осећаш мирис, тако ја осетим – описује још увек мокре зидове Љубица.

Попут зидова који се у њеној кући круне, ни она више никад не може, како каже, да дође у нормалу. Поплаве је увек потресу. На стрес се, каже, навикла, али он оставља последице.

Некад ми дође да плачем, али не вреди. Прихватиш то и ћутиш. Ми смо се бар наживели, него ми жао млађе, ова омладина, што су направили куће, треба да живе ту.

Ратковићи нису једина породица у Залугу која страхује од сваке веће кише. И остали мештани стрепе.

Чекаш, и молиш се Богу да не уђе у кућу – овако њихов комшија Мирољуб Милошевић описује тренутке у својој кући опкољеној водом.

Међутим, слике Залуга кад кроз њега плави набијали Лим не морају да изгледају овако.

Годинама уназад, током и непосредно након поплава, мештанима Залуга се најављује и обећава изградња обалоутврде која би спречила овакве призоре. Међутим, њена градња још увек није ни почела.

Обалоутврда има значајну улогу у заштити од поплава, регулише ток воде и штити обалу, објашњава инжењерка хидротехнике Анђеле Рувидић, иначе одборнице Града Београда испред “Не давимо Београд”.

Може се рећи да је регулисано, стабилно, утврђено корито реке прва линија у одбрани од поплава неког насељеног места, а томе управо служе обалоутврде – закључује саговорница.

Општина натенане на штету грађана

Најаве о њеној изградњи најчешће стижу од локалне власти и Србијавода, јавног предузећа у коме седе инжењери који брину о најважнијим рекама у држави и њеним обалама.

Kако би, конкретно, обалоутврда у Залугу требало да изгледа пројектоваће Србијаводе. Међутим, у то нису могли да се упусте све док општина Пријепоље није усвојила План детаљне регулације за део тог насеља, а све у сврху заштите од великих вода. То се десило тек недавно, у марту.

Према Закону о планирању и изградњи, реч је о документу који треба да садржи податке о томе за шта је земљиште намењено као и која су правила градње. Годинама уназад недостатак овог документа кочио је изградњу обалоутврде.

Из Општине признају да је процес предуго трајао. У фебруару изабран председник општине Драго Попадић,  сматра да је План требало да буде приоритет:

Временски оквир једног плана је 10 година, а ви га радите пет година. То је по мени потпуно непотребно и не би требало у пракси толико да траје. Пријепоље је увек некако било другачије, код нас је увек контра него у осталим општинама где се ако је нешто хитно, хитно и одради. Kод нас не.

Kао разлог за то наводи неразумевање, неискуство и незнање врха локалне власти.

Упркос томе, Попадић каже да неће тражити кривце, а почетак изградње обалоутврде у Залугу најављује за следећу годину.

Према његовим речима, парадоксално је што је општина била толико спора у доношењу овог документа, с обзиром на то да новац за изградњу ове обалоутврде даје Светска банка.

Божена Стојић, урбанисткиња Министарства простора – организације која се, између осталог, бави урбаним развојем градова, каже да доношење Плана заиста захтева време и да није једноставан задатак. Ипак, тај процес, истиче, не треба пролонгирати без разлога:

Сматрам да овакви планови, који су важни, морају да имају пуну посвећеност органа надлежних за урбанизам.

„Не био им ја у кожи”

За пет година, колико је требало општини Пријепоље да План донесе, Залуг је бар толико пута био под водом. Три пута само прошле зиме.

Председник општине Пријепоља, Драго Попадић се, као чиновник општине, раније нашао у близини поплављених кућа. Kаже да су призори били језиви:

Не био им ја у кожи.

Стварне последице се виде тек пошто вода крене да се повлачи.

У кући остају уништени намештај, подови, попуцале плочице и зидови. Тада, каже Мирољуб Милошевић, настаје катастрофа.

Остане хаос. Много горе него кад је вода. Блато, смеће. Налазио сам медицински отпад, шта да ти причам, системи за инфузије, шприцеве. То чистимо после 10, 20 дана, а то не може да се очисти за пола године. Сад у јануару не може да се осуши зид. Kако да се осуши у јануару месецу? – прича Мирољуб.
Залуг након поплава, јануар 2023.
Фото: Душан Рековић

Сада, током пролећа, мештани Залуга дане проводе чистећи имања од Лимом нанетог смећа. И тако годинама.

Све то прате и неиспуњена обећања о обалоутврди која би требало да их заштити.

Kад су год седнице, узимам ту читам да видим докле је то стигло, да ли је у процедури да се ради – каже Љубица која сматра да би обалоутврда решила већи део проблема.

И она и њен супруг су, истичу, разочарани. Њихов комшија Мирољуб Милошевић такође:

Ми смо више навикли. Обећавају ту обалоутврду. Сваке године померају. Има три, четири године. Рекли прошле, па ове, сад слушам следеће. Све као није документација готова, имовински односи, ово – оно. Ваљда ће урадити. Ако не ураде мораћемо да се исељавамо. Три дана пада киша, долази поплава задњи дан… Више, стрес добијам.

Ауторка текста, који је награђен у оквиру Академије новинарства коју је реализовала Београдска отворена школа, је новинарка Сара Секулић, сарадница портала Форуминфо.

Подели на мрежама

Повезани чланци