Живот на сламку – Хисарџик још увек без обећаног водовода

Живот на сламку – Хисарџик још увек без обећаног водовода

Изградња примарног водовода у Хисарџику, која је започета 2016. године, никада није приведена крају. Новац у буџету сваке године буде опредељен за наставак радова, али нема конкретних помака на терену.  Ово село са око 100 активних домаћинстава једно је од многих села у пријепољској општини, угрожених у летњим данима због несташице воде.

Есад Малагић, пореклом из Хисарџика, већ годинама живи и ради у Америци. Жеља му је да се по завршетку радног века врати у своје село, у којем је на очевом имању изградио нову кућу и подигао воћњак. У све је уложио много новца.

Не жалим, али ако нема воде, бацио сам те паре. Жеља ми је да се вратим овде, да моја унучад долазе овде. Не знам колико ћу успети да их привучем, јер да би се неко вратио из Америке, мора да има све услове. Бар моја унучад морају, а ја сам друго, ја сам навикао да имам и да немам – каже Есад Малагић.

Изградња примарног водовода за Хисарџик је, после три године од израде пројекта, коначно почела 2016. године. За житеље овог пријепољског села три километра водовода, на којима се тада радило, од укупно девет планираних, били су почетак решавања дугогодишњег проблема водоснабдевања. Радови су почели, али проблем није нестао.

Сваке године добијамо по четири милиона динара. Међутим, ништа се не ради. Ове године су нам рекли да је потребно да се пројекат препројектује у вредности 900.000 динара. Видели сте колика је ове године криза за воду, колика је суша. Народ нема воде да пије и за прање, нема воде да поји стоку, а за наводњавање и да не причам – каже председник Савета МЗ Хисарџик Смаил Фазлић.

И зато је сналажење једина опција.

Ја купујем воду у цистернама. Али, није то то. То ти је живот на сламку – појашњава Есад.

Мештанима је важно да се заврши започети посао, за остало ће се сами побринути.

Ми чекамо да нам се одради главни водовод, а ми ћемо брзо урадити секундарни водовод – обећава Фазлић.

Радови на изградњи водовода, који су подразумевали да се вода са три извора под Јадовником спроведе примарним водоводом, били су поверени грађевинској фирми „Домекстра“ из Ужица. Велики допринос је дало и Шумско газдинство које је дозволило да се прокрчи терен око извора.

Подели на мрежама

Повезани чланци