Злочин у Штрпцима – историја која се не може заборавити и избрисати

Злочин у Штрпцима – историја која се не може заборавити и избрисати

Тридесет једну годину од отмице, а потом и убиства 20 цивила несрпске националности из воза на станици Штрпци, обележенo је комеморативним скупом код спомен обележја у Шарампову, где су положени венци и цвеће и одата почаст настрадалим жртвама.

И овог 27. фебруара, тачно у 15 сати, у време када је заустављен воз у станици Штрпци, код спомен обележја у Шарампову окупили су се чланови породица девет убијених Пријепољаца, представници локалне самоуправе и невладиних организација, бројни суграђани и суграђанке. Иако је прошла 31 година од тог немилог догађаја, бол за најмилијима не јењава. На лицима породица и родбине убијених Пријепољаца Адема Аломеровића, Расима Ћорића, Нијазије Кајевића, Фикрета Мемовића, Мухидина Ханића, Џафера Топузовића, Сафета Прељевића, Февзије Зековића и Рифата Хусовића и даље су туга, бол и неверица. Своју солидарност са њима поделили су представници општине Пријепоље, која је и организовала комеморативни скуп.

Наш задатак и морална обавеза данас јесте да одамо дужну пошту невино страдалим суграђанима, да изразимо солидарност са њиховим породицама и да се још једном осврнемо на овај немили, или боље речено трагични догађај, како бисмо послали поруку јавности. Злочин који се догодио у Штрпцима на данашњи дан пре 31 годину јесте злочин против цивилног становништва, јесте злочин без преседана и јесте злочин за сваку осуду – поручио је окупљенима председник СО Пријепоље Станко Кијановић.

Заменик председника општине Пријепоље Елвин Бањица подсетио је да је изградњу спомен обележја у Шарампову иницирала Скупштина општине Пријепоље као трајни белег незабораву овог злочина.

О Штрпцима су се писале књиге, поезија, организовале трибине, округли столови, протести, мимоходи шутње, градила се спомен обележја. Једноставно – злочин у Штрпцима је постала историја која се, и када би се хтјело, не може заборавити и избрисати. Ово је свјетли пример културе сјећања који би се свакако требао примењивати и на остале злочине гдје су страдали невини људи, само због припадности другој вјери и народу. Али, једно је сјећање, а друго је правда. Питање правде у овој причи о злочину нема позитиван ток. Органи који су задужени за правду преко три деценије нису у стању да поступак спроведу на професионалан начин и донесу пресуду – истакао је заменик председника Општине Пријепоље Елвин Бањица.

Присутнима се обратио и народни посланик Муамер Бачевац, инисистирајући на томе да се мора усвојити Закон који ће породицама обезбедити статус цивилних жртава рата.

Сваког 27. фебруара, на дан овога звјерства, окупљамо се и окупљаћемо се да кажемо да се овај страшни злочин, који је јединствен и у овом рату, јер су убијени невини људи и цивили, никада неће заборавити. Овдје смо да се још једном подсјетимо да држава није учинила све да се открију инспиратори и организатори овог злодјела, што посебно боли – истакао је Муамер Бачевац.

На спомен обележје, које је 2009. године подигла Општина Пријепоље, цвеће и венце су положили чланови породица настрадалих жртава, представници Општине Пријепоље, делегације града Новог Пазара, коалиције „Заједно за Пријепоље“, представници Бошњачко српског савеза и Санџачке демокартске партије, представнице „Жена у црном“ и Фонда за хуманитарно право. Претходно су цвеће положили представници Бошњачког националног вијећа, који су прошли од Дома културе до Шарампова у мимоходу шутње.

Подели на мрежама

Повезани чланци