Адила Топчибашић – Пријепоље ми је вечита инспирација

Адила Топчибашић – Пријепоље ми је вечита инспирација

Свој радни век, тада двадесет једногодишња Бањалучанка Адила Топчибашић започела је у ОШ Владимир Перић Валтер. Убрзо је због недостатка музички образованог кадра постала сарадница и у другим школама где је оснивала хор и фолклор.

Интересовање деце је било јако велико и видела сам да у Пријепољу деца воле музику. Верујте да ми се преко 150 ученика пријавило за аудицију, а ја сам због тог интересовања прихватила да за први хор имам сто ученика. То је било тешко, али сам желела да деца кад већ воле музику, још више је заволе радећи са мном, каже наставница музике у пензији Адила Топчибашић.  

Основала је и први градски хор у Пријепољу у ком су учествовали и њен супруг и сестра Зекија која је севдалинком обележила то време. Са школским хоровима је наступала на свим градским манифестацијама, братимљењима градова, 25 година водила ђаке на сусрете Братства и јединства, телевизијске наступе на којима су добијали похвале и признања за свој рад. Певали су уморним радницима у фабрикама и олакшавали боравак деци у болници.

У оквиру дечије недеље у октобру , купили бисмо поклоне за болесну децу и ишли да изведемо програм. То је било нешто велико и несвакидашње и после мене то није нико учинио.

Поштовање, љубав и захвалност ђака који су уз њу савладавали теорију музике је за њу највеће признање. То потврђује и недавни гест њеног некадашњег ученика Џенана Лончаревића сада познатог и признатог музичара. који је својој школо поклонио клавир и хиљаду и по евра да унапреде рад.

Баш због таквих мојих ђака волим пуно град, волим људе и моје ђаке и та моја љубав се није променила ни до данас, истиче Адила Топчибашић.

Љубав према музици преносила је и на своје троје деце, а таленат је наследила њена ћерка Вилдана која предаје у школи за музичке таленте у Подгорици. Једнако је талентовна и унука Ена.

Положила је пријемни испит на Музичкој академији. Њен професор каже да десет година нису имали такву студенткињу. И већ у првој недељи академије добила је главну улогу у опери, поносно Адила прича о унукиним успесима.

Вечита инспирација да ствара и компонује за њу је Пријепоље и људи који у њему живе.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци