Др Милица Мартиновић – рад са децом ме је увек инспирисао

Др Милица Мартиновић – рад са децом ме је увек инспирисао

У свој, како каже, други родни град, др стоматологије Милица Мартиновић дошла је из Пљеваља ’78. године трагом посла и специјализације. У Пријепољу је основала породицу и дочекала пензију.

Мој радни век дуг је 36 година и обележио га је рад у дечијој превентивној стоматологији. Завршила сам специјализацију у тој области и радила сам на свим рефератима дечије стоматологије, почев од трудница, дојиља, мале деце, предшколске и школске деце и студената. Тај рад мени је причињавао велико задовољство, обављала сам га с љубављу, једноставно ме је увек инспирисао – почиње причу прим. др Милица Мартиновић.

Рад са захтевним, али и захвалним пацијентима – децом, обележиле су бројне анегдоте, понеки угриз и псовка, али и стихови који су красили зид испред ординације.

Деца су довитљива тако да су знала некада да доскоче и том мом покушају да их придобијем. Често су знали да кажу: „Немој ми ту рендалицу“ или „Та машина је опасна за мене“. Kад питам зашто си дошао, каже: „Изнићио ми је зуб, па сам дошао“. Дечак се јако уплашио и кажем: „Немој да се плашиш, прошли пут сам ти ставила лек и твој  зубић сада спава. “ А шта ће бити ако се зубић пробуди“? То је мени било јако симпатично и ја сам понешто од тога ставила у једну брошурицу под називом “Изнићили су ми зуби” где су били и њихови цртежи и друге анегдоте – објашњава др Милица.

Круна дугогодишњег рада и доприноса превенцији и развоју здравља зуба дошла је 2004. када је др Милица постала прва жена са звањем примаријуса у ЗЦ Ужице.

То је велика награда за мене, постићи све са толиким радом и посветити се породици је за мене била награда. Нисам то истицала, то је нешто што је моје, што ја носим и једноставно тако сам се и понашала – каже др Милица Мартиновић.  

Упоредо са својим послом, др Милица је била активна и на пољу побољшања положаја жена. Једна је од оснивачица Форума жена Пријепоља и сматра да су едукације и рад овог Удружења веома важни за жене и целокупну локалну заједницу, јер, како каже то оснажује жене, просвећује их да више воде рачуна о свом здрављу, да имају бољи положај у друштву и самим тим да буду оне задовољније као жене.

Да све што ради донесе нешто добро и остави трага је мото којим се води и сада када је у пензији и када су јој најлепши тренуци које проводи са својим унукама.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *