Милева Малешић: По професији новинарка, по опредељењу активисткиња

Милева Малешић: По професији новинарка, по опредељењу активисткиња

Како воли да истакне, по професији новинарка, а по опредељењу активисткиња, Милева Малешић већ скоро 20 година успешно води Удружење „Форум жена Пријепоља“, чији је главни циљ борба за побољшање положаја жена у друштву. Новинарством је почела да се бави 1979. године, и кроз своју професију се често дотицала борбе за родну равноправност.

Ја сам у одређеном тренутку свог живота као новинарка схватила да ми је тај простор за неки ангажман, да нешто променим, у својој локалној заједници био недовољан. Јер су постајале неке ограде, неке препреке, морали смо да се боримо, да штрајкујемо, да би у својим медијима нешто објавили. Зато сам женски активизам видела као излаз из ситуације у којој смо се налазили 90-их година, каже председница Форума жена.

Са колегиницом Мирјаном Тешевић, са којом је основала „Форум жена Пријепоља“, радила је на продукцији радио емисије „Наш глас – глас разума“ која је емитована на десет радио станица, али је након пет година укинута. То је био један од разлога за оснивање Телевизије Форум 2008. године, што је представљало велики професионални изазов који је успешно савладан.

Жене су добиле свој слободан медиј у ком су могле да презентују своје стваралаштво, проблеме, да постављају питања. А телевизија је кроз знања, које смо ми као активисткиње из Форума жена имале, добила могућност да се пројектно финансира, да обезбедимо одрживост медија, каже Милева Малешић.

Рад „Форума жена Пријепоља“ и медија који постоје у оквиру Удружења препознати су и уважени и на националном нивоу. Милева Малешић је 2018. године добила награду Личност године Мисије ОЕБС-а у Србији. Удружење пословних жена Србије 2012. године јој је доделило Цвет успеха за жену змаја, а 2015. године је проглашена за Најжену 21. века у области електронских медија. Удружење „Форум жена Пријепоља“ до сада је реализовало више од 90 пројеката а кроз семинаре и радионице је прошло више од 2.500 учесница. Рад удружења је помогло више од 20 донатора. Телевизија Форум и њене новинарке добитници су бројних награда и признања на домаћим и међународним фестивалима.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *