Ана Пејовић: Кроз три јавна позива до радног ангажовања 100 незапослених лица

Ана Пејовић: Кроз три јавна позива до радног ангажовања 100 незапослених лица

Јавни позив за субвенцију за самозапошљавање намењен је незапосленим лицима који се налазе на евиденцији НСЗ, а имају завршену обуку „Пут до успешног предузетника“.Траје до 21. јула, а за овај позив планирана су средства у износу од 7,5 милиона динара. Бесповратним средствима за покретање сопственог бизниса може да се нада 50 лица.

У питању су једнократни износи од 200.000 динара за незапослена лица, 220.000 за лица која су проглашена вишком у фирмама у којима су радили, док је износ од 240.000 динара намењен особама са инвалидитетом – истакла је директорка Филијале НСЗ Пријепоље Ана Пејовић и додала да су они који добију субвенцију обавезни да годину дана обављају регистровану делатност и да редовно уплаћују порезе и доприносе по основу социјалног осигурања.

Јавни позив за реализацију спровођења јавних радова, који је отворен до 14. јуна, намењен је радном ангажовању теже запошљивих лица, на период од 4 месеца. Могу се спроводити у областима социјалне заштите и хуманитарног рада, одржавања и обнављања јавне инфраструктуре, одржавања и заштите животне средине и природе, као и у области културне делатности за коју се искључиво ангажују особе са инвалидитетом.

Средства која се издвајају за ову намену користе се за исплату накнаде зараде за лица која су ангажована на јавним радовима у износу од 22.000 динара и послодавцима који ће на име спровођења јавних радова добити по 2.000 динара за свако лице које ангажују. У плану је да радно ангажујемо 50 лица за јавне радове за шта смо издвојили 7,5 милиона динара – рекла је Ана Пејовић.

Према речима Ане Пејовић, јавни позив намењен послодавцима за запошљавање категорије теже запошљивих лица већ је завршен, а за запошљавање 10 лица издвојено је 2,5 милиона динара.Током 2018. године, кроз ова три јавна позива, у Пријепољу су радно ангажоване 84 особе, 44 кроз јавне радове, 8 кроз субвенцију послодавцима, док су 32 особе добила средства за покретање неке врсте сопственог бизниса.

Опширније у видео прилогу:

 

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *