АНКЕТА: Настава на даљину захтева много труда, а квалитет знања упитан

АНКЕТА: Настава на даљину захтева много труда, а квалитет знања упитан

Више од 90 % оних који су попунили анкету Да ли ђаци стичу довољно знања кроз наставу на даљину коју смо објавили на нашем порталу Форуминфо сматра да је више лоших него добрих страна оваквог модела наставе, али опет око 60 % мисли да се настава на даљину у пријепољским школама одвија средње добро. Истичу и да онлајн настава захтева много више времена и ангажовања од свих, деце, просветних радника, али и родитеља.

Анкету о настави на даљину попунило је  55 % родитеља, 37% просветних радника и радница и 7% ђака. Ђаци наводе да им је потребно више времена за наставу на даљину него за редовну и да им је у просеку дневно потребно до 6 сати да савладају градиво.

Родитељи сматрају да су више укључени у учење своје деце, као и да ниво подршке зависи од узраста детета. Највише помоћи, односно константног активног рада  је потребно са децом од 1. до 4. разреда да прођу градиво и помогну око паметних уређаја. Код старијих основаца родитељи више прате да ли деца присуствују часовима, да ли су урадили све задатке до датог рока, а врло често објашњавају све оно што није јасно. Уз то, родитељи наводе да све то морају да ускладе са својим обавезама на послу, као и додатни притисак родитељима који за више деце треба да обезбеде компјутере и лаптопове.

Да је настава на даљину више захтевна, потврђују из свог угла наставници и професори. Наводе да скоро целодневни ангажман захтева свакодневно припремање материјала, комуникација са ђацима која је некад и отежана због недоступности интернета или недостатка уређаја, коришћење приватних средстава за рад без надокнаде, попуњавање електронског дневника… Напор који је уложен у припрему предавања и излагање немају пуно ефекта, ученици су фиктивно присутни, пријављени на часу, али питање са коликом пажњом.

90% испитаника сматра да је више лоших него добрих страна наставе на даљину. Истичу да деца стичу површна знања, није могуће достићи ниво интеракције са ученицима као што је то случај на редовном часу, праћење постигнућа ученика је непрецизно, међусобно преписивање задатака ученика је готово немогуће зауставити… Живу реч ништа не може да замени. Време проведено за рачунаром утиче лоше на вид и кичму код деце, недостатак дружења које обогаћује њихов живот. Такође истичу да се због мањка контаката са породицом, пријатељима, осећају лоше сви, као и што је кућа постала и учионица и канцеларија. Сматрају да се на овај начин уништавају радне навике и основне обавезе и да последице ће се тек осетити.

Издвајају и позитивне стране – слабије се преноси вирус, онлајн часови се могу прегледати кад год затреба, као и да ћемо бити спремнији у условима неке друге ванредне ситуације. Нека од мишљења су и да би настава на даљину могла бити добра само у комбинованом моделу, за неке од допунских активности или да се одвија преко видео линка.

59% испитаних се изјаснило да се настава у пријепољским школама одвија средње добро, 24 % веома добро, 7% мисли да се одвија лоше. Да ће настава на даљину трајати до краја школске године сматра 48% оних који су попунили анкету, 34% да ће се наставити и следеће године и 17% мисли да ће се завршити пре краја ове школске године.

Подели на мрежама

Повезани чланци