Делегација из Бурсе, предвођена Зарифом Алпом, посетила ОШ „Душан Томашевић Ћирко“

Делегација из Бурсе, предвођена Зарифом Алпом, посетила ОШ „Душан Томашевић Ћирко“

У посети Пријепољу боравила је делегација из турског града Бурсе, предвођена почасним конзулом Републике Србије у овом граду Зарифом Алпом, по рођењу Зифом Кајевићем. Сврха посете је било упознавање гостију са туристичким потенцијалом наше општине и региона, а делегација је посетила Основну школу „Душан Томашевић Ћирко“, реконструисану захваљујући Турској развојној агенцији ТИКА и Удружењу „Румелисијад“ из Бурсе.

Као и сваке године, најсрдачнији дочек гостију из Бурсе у Турској, организован је у Основној школи „Душан Томашевић Ћирко“ у Великој Жупи, која је у потпуности реконструисана захваљујући средствима Турске развојне агенције ТИКА, Удружењу привредника „Румелисијад“ и његовом председнику, а у овом моменту почасном конзулу Републике Србије у Бурси, Зарифу Алпу, по рођењу Зифу Кајевићу, који је и био ђак ове школе пре пресељења у Турску из родних Кајевића са 9 година. Данас успешан привредник, Алп истиче да је сврха посете педесеточлане делегације упознавање са туристичким потенцијалима овог краја, али и дружење са бројним пријатељима које су стекли у Пријепољу, највише док је трајала реконструкција школе.

Госте су дочекале нова и стара директорка, Самира Камберовић и Белкиса Бегановић, председник општине Пријепоље Драго Попадић и комплетан колектив школе. Након обнове школе, гости из Турске у посете су долазили скоро сваке године, а овај пут имали су и један посебан разлог, рекла је Камберовић, а то је одлазак у пензију Белкисе Бегановић. Недавно пензионисана, дугогодишња директорка школе у Виницкој, Бегановић каже да им посете пријатеља из Турске сваки пут пружају велико задовољство и да им се неизмерно радују.

Током вишегодишњих напора на обнови школе и дружења родила су се бројна пријатељства, а било је и више међусобних посета. Зато је дружење уз богату трпезу и песму и игру било веома срдачно, а окупљени нису скидали осмехе са лица. Гости из Турске су заиграли и коло заједно са домаћинима, а потом су размењени дарови. Од гостију је посебан поклон дошао поводом пензионисања некадашњој директорки, а нова је побратимској школи у Бурси послала на дар комплет књига на енглеском језику.

Гости су се посебно захвалили запосленима и ђацима школе на прикупљеним средствима у хуманитарној акцији организованој за помоћ пострадалима у разорном земљотресу који је Турску погодио 2020. године.

Како су пријатељи из Бурсе дочекани погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци