Додате, па “скинуте” тачке – Скупштина неће расправљати о конкурсу за избор директора ЈКП “Лим”

Додате, па “скинуте” тачке – Скупштина неће расправљати о конкурсу за избор директора ЈКП “Лим”

Наставак девете седнице Скупштине општине Пријепоље, која је 4. октобра прекинута због предлога о именовању Сабире Хоџић за вршитељку дужности директорке Библиотеке “Вук Караџић”, што је тачка која је усвојена као допуна дневног реда, иако без неопходног пратећег материјала, заказан је за четвртак, 21. октобар. Иако су одборници проширили дневни ред предлогом за разматрање одлуке о спровођењу јавног конкурса за избор директора ЈКП “Лим” и предлогом решења о образовању Комисије за спровођење овог јавног конкурса, материјал поново није достављен па је питање да ли ће ове тачке бити разматране на наставку седнице.

Разматрање предлога решења о разрешењу директорке Библиотеке “Вук Караџић”  Садије Хоџић, из Странке демократске акције Санџака и предлога решења о именовању вршитељке дужности директорке Сабире Хоџић, из Странке правде и помирења, разлог је одлагања рада одборника и одборница Скупштине општине Пријепоље пре две седмице, јер је тај предлог Општинско веће усвојило непосредно пред одржавање седнице и изнело пред одборнике. Ни одборницима  није сметало што је предлог стигао “на брзину” и што усвајају тачку без материјала, чиме је још једном потврђено да се коалициони договори и интереси стављају испред интереса грађана.

Како нам је рекао председник Скупштине општине Изудин Шантић, за разрешење садашње директорке и именовање вршитељке дужности неопходна је сагласност матичне библиотеке из Ужица, из које је јуче стигао захтев да се достави потврда да Сабира Хоџић није под истрагом и да није кривично осуђивана, због чега је неизвесно да ли ће ова сагласност стићи до почетка седнице. Ако не стигне, ова тачка ће бити одложена. Била би то само једна у низу додатих па “скинутих” тачака са дневног реда чиме се јасно осликава рад локалне скупштине и хаотично стање у владајућој коалицији.

По Пословнику, неопходно је да за сваку тачку постоји материјал, због чега је јасно да Скупштина неће разматрати предлог одлуке о спровођењу јавног конкурса за избор директора ЈКП “Лим” која је такође додата у дневни ред. У допуни материјала и обавештењу о наставку седнице, Општинско веће, као предлагач ове тачке, није доставило неопходан материјал чиме се нису стекли услови да се о овоме расправља, потврдио нам је Шантић. Ова одлука Већа само продубљује сумњу да ће комунално предузеће још неко време водити  вршилац дужности директора. Питање је колико ће и да ли, ова функција, у расподели “колача” локалних коалиционих снага бити и даље у тањиру Санџачке демократске партије или ће “прелетети” до неког другог каолиционог партнера. Оправдана сумња ако се зна да је у последње време много притужби из редова Српске напредне странке упућено на рад комуналног предузећа због хигијене у општини, али и самог руководиоца који је у више наврата позван да преузме одговорност.

Оставка Есада Хоџића на место заменика председника општине, након именовања Мерсида Мекића за члана Већа, показатељ је да владајућа коалиција у Пријепољу не функционише како би требало, а нова именовања и прерасподела снага, вероватно неће проћи без одређених турбуленција на локалном политичком пољу. Колико су једни спремни да трпе, кога и зашто, а колико су други спремни да форсирају, са којим циљем и кредибилитетом, можда буде јасно на наставку девете седнице, у четвртак. А грађанима остаје да свој суд о свакодневици и онима којима су поклонили поверење, сами донесу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци