Епископ милешевски г. Атанасије: Свако сећање на Патријарха Павла је духовна гозба

Епископ милешевски г. Атанасије: Свако сећање на Патријарха Павла је духовна гозба

По много чему наше време, крај 20. и почетак 21. века, је страдално време и можда оно што највише ублажава тугу и несрећу тог времена је присуство личности попут Патријарха Павла, чега многи можда нису свесни, рекао је Епископ милешевски г. Атанасије на почетку предавања у којем је говорио о животу некадашњег српског патријарха, износећи и објашњавајући његове поруке и поуке. Истајао је све његове улоге у црквеном и световном животу а пре свега поруку „будимо људи“.

Владика Атанасије је истакао улогу Патријарха Павла током деведесетих година прошлог века, када је српски народ, и он заједно са својим народом, био на стубу срама. То је, каже владика, била божја промисао, јер су светски моћници добили прилику да кроз патријарха, који је тада често путовао по свету, баш као некад Свети Сава, спознају Христов лик.

Владика Атанасије је казао и да се глас Патријарха Павле слушао више него било ког политичара а истакао је и његову улогу у уједињењу српског народа, нарочито на америчком континенту, где је до почетка последње деценије прошлог века постојала велика подела у српској дијаспори.

Саборност и хармоничност су оно што би Свети Сава и Патријарх Павле највише желели да виде, и уверен сам да смо их вечерас обрадовали, рекао је владика Атанасије на крају предавања, након што је одговорио на питања публике. Мала сала није била довољна да прими све заинтересоване за предавање, које су многи пратили из ходника. Најављено је да ће се слични скупови у будућности одржати и у другим местима Епархије милешевске.

Подели на мрежама

Повезани чланци