Горан Георгијев: Узбуњивачи су изузетно важни за грађане и грађанке Србије

Горан Георгијев: Узбуњивачи су изузетно важни за грађане и грађанке Србије

Недавно хапшење Александра Обрадовића, радника Крушика из Ваљева, након што је медијима доставио информације о сумњивим радњама у тој фабрици наменске индустрије, актуелизовало је питање узбуњивача.  O томе шта је узбуњивање, како се постаје узбуњивач, зашто су узбуњивачи важни грађанима Србије и шта каже Закон о заштити узбуњивача за Телевизију Форум говори Горан Георгијев из Бироа за друштвена истраживања.

Најпростије речено,узбуњивање је откривање информација о кршењу закона, људских права, злоупотреби овлашћења и слушбеног положаја, о опасности по јавно здравље, безбедност или животну средину или спречавање штете великих размера, каже правни саветник у Бироу за друштвена истраживања Горан Георгијев. Узбуњивачи могу бити сви радно ангажовани грађани који користе своје право на слободу говора како би указали на неку злоупотребу овлашћења којом је изневерено поверење јавности. Mеђутим, много је нејасноћа око тога шта значи радно ангажовање.

Радно ангажовање, у смислу овог закона, не значи само да је неко стално запослен, већ се то односи и на хонорарне сараднике или лица која су повремено ангажована у неком органу – каже правни саветник у Бироу за друштвена истраживања Горан Георгијев.

Постоје три вресте узбуњивања. Унутрашње када се узбуњивач директно обраћа послодавцу, односно надређеном, спољашње када се обраћа органима јавне власти и треће, по мишљењу Георгијева најбитније, а то је узбуњивање јавности, односно организацијама цивилног друштва и медијима, као што је био случај са Александром Обрадовићем. Да би добио заштиту, узбуњивач мора да се обрати суду, каже Георгијев.

По Закону судија, када му се обрати потенцијални узбуњивач са одрееним доказним информацијама или му се учини вероватним да ће трпети одређене санкције, у том случају судија доноси правни акт којим се њему додељује статус узбуњивача, пружа му се заштита и о томе се обавештавају сви који то треба да знају, пре свега у фирми у којој ради да не могу да га отпусте, да га пребаце на друго радно место које је слабије плаћено и да не смеју да му смањују добит у томе, ако ју је имао – каже Горан Георгијев.

Узбуњивачи су веома важни грађанима и грађанкама Србије.

Прво зато што су потенцијална претња разним малверзацијама унутар разних субјеката, јер ми споља неке ствари не видимо. Чак ни полиција, ни тужилаштво немају информације, јер они не могу да истражују све и свакога, а ти узбуњивачи, које ја колоквијално зовем инсајдерима, они имају те информације зато што раде ту. Они можда не могу да спрече корупцију али могу знатно да допринесу да они који су огрезли у корупцију, буду кажњени и наравно по судском поступку и закону држава има право да им ту имовину и одузме у јавном интересу – сматра правни саветник у БИРОДИ – ју.

Закон о заштити узбуњивача, који је у Србији почео да се примењује од 2015. године, донет је са циљем успостављања ефикасне и делотворне заштите узбуњивача.Да ли наш Закон заиста штити њихова права?

Закон је прописао оно што је прописао. Сад је поента како се то примењује. Ево рецимо ја не знам да ли се Александар Обрадовић обратио суду. Можда се и обратио али јавност то не зна. Али, да се није обратио јавности, он би вероватно и даље био у притвору – закључује Горан Георгијев.

Према речима Георгијева постоји могућност да судија у првом степену одбије да пружи заштиту узбуњивачу. У том случају он има право на жалбу о којој одлучује трочлано судско веће.

 

 

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *