„Хамлет“ из Уба најбољи на 9. Фестивалу аматерских позоришта Западне Србије

„Хамлет“ из Уба најбољи на 9. Фестивалу аматерских позоришта Западне Србије

Доделом награда и признања најбољим представама и појединцима спуштена је завеса на 9.Фестивал аматерских позоришта Западне Србије. Позоришна представа „Хамлет у селу Мрдуши Доњој“ Иве Брешана, у режији Душка Ашковића, осим награде за најбољу представу фестивала освојила је још четири награде: за најбољу режију, епизодну мушку улогу, колективну глумачку игру и костимографију. По оцени селектора Волића друга најбоља представа фестивала је „Пуковник птица“ Аматерског позоришта Дома Културе, по тексту Христа Бојчева, а у режији Денија Мешића који је добио и признање за најперспективнијег младог редитеља. За улогу пуковника Фетисова у поменутој представи Меша Шендељ Жак добио је награду за најбољу мушку улогу.

И јесам и нисам очекивао ову награду. Ја сам носилац 42 награде за 40 година рада у позоришту, а ово ми је 27. нагарада за најбољу мушку улогу, што од стране жирија, што од стране публике. Ову награду сам јако прижељкивао из више разлога, оних интимних и природних, зато што се нешто дешава иза ове награде и управо зато ми је драго да сам је добио – истакао је Меша Шендељ Жак.

Представи „Херој нације“ у извођењу Позоришта „Александар Јоковић“, Библиотеке „Милован Глишић“ из Љубовије припало је треће место у укупном пласману, као и награде за најбољу сценографију и главну и епизодну женску улогу.

Награда за најперспективнијег младог глумца додељена је Јовану Стојковићу за улогу у „Безименој представи“ Драмске секције Гимназије „Свети Сава“ из Пожеге, док је професорки Ани Марковић“ за исту представу припала награда за успешну драматургију. Награду за драмско пеагошки рад добио је Ибрахим Ћата Хасанагић за успешан рад на представи „Студенткиња“ у извођењу глумаца аматера Дома културе „Пиво Караматијевић“ из Прибоја. Селектор Фестивала Александар Саша Волић пријатно је изненађен избором текстова али и квалитетом глумаца и редитеља.

Александар Саша Волић, селектор Фестивала
Имамо срећу да су се појавили млади квалитетни редитељи. Пре свега ту мислим на Денија Мешића који се показао као врло даровит редитељ који. иако јако млад, има стрпљења за једног дебитанта. Зато није било дилеме да управо он добије награду за најперспективнијег младог редитеља – рекао је селектор  9.Фествала Александар Саша Волић.

Осим представа које су приказане у Пријепољу, у такмичарском делу  су биле  још три представе из Ваљева, Лознице и Богатића које, због недостатка новца, нису допутовале на Фестивал али их је селектор гледао на њиховим матичним сценама и оне ће бити у конкуренцији за пласман на Републичку смотру аматерских позоришта у Кулу.

Победничка представа одавде, са Фестивала аматерских позоришта Западне Србије кандидат је за Кулу. И од ове три, које нису овде одигране, једна је кандидат за Републичку смотру. Онда наш одбор за драмску уметност доноси коначну одлуку која ће представа бити представник Западне Србије у Кули – објашњава Александар Волић.

Завеса на Девети фестивал аматерских позоришта Западне Србије спуштена је представом „Блиски странци“ коју су у ревијалном делу, пред пријепољском публиком, извели глумци аматери Позоришне трупе АРТ „Чкаља“ из Крушевца.

Опширније у видео прилогу:

 

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *