Иванино “Исходиште” у Пријепољу проткано емоцијама и севдахом

Иванино “Исходиште” у Пријепољу проткано емоцијама и севдахом

За други самостални наступ у Пријепољу, први након осам година, Ивана Драгутиновић Соколовски одлучила се за поставку  „Исходиште“ која симболише тачку њеног настнака, порекла али пре свега дубоких емоција према граду који је, како каже, увек инспирише. Ова изложба посвећена је Пријепољу где је већим делом и настала.

Има много слојева овог рада. Први и основни је мој осећај и однос према материјалу, према месту, према уметности као таквој. А други, прожимање култура, прожимање религија које су на овом простору, на коме ја растем са тим осећајем апсолутне кохезије свега тога и те традиције коју ми живимо и која је уграђена у све нас, без обзира на религију – каже академска сликарка и докторка уметности пореклом из Пријепоља Ивана Драгутиновић Соколовски.

Централни  део изложбе је кућица од црвене вуне, као најсигурније склониште свих бића, као утробa, материцa, као симбол заштите од свега ружног.

У претходној варијанти  та кућица је била место у које се улазило, у којем се медитирало и  умивало.

Ја сам за пријепољску прилику решила да врата те кућице, односно склоништа затворим из личних и уметничких разлога, емотивних пре свега. Просто, на неки начин сам желела да заокружим тај један претходни период који је био драматично леп али било је и драматично – трауматичних искустава за мене и на неки начин сам симболично желела да тај циклус затворим тако што ће унутра остати све оно што је топло и лепо и што је део моје душе – искрена је Ивана.

Део изложбе је и видео рад „Ирис“, назван по гласници богова у грчкој митологији, у коме ауторка пројекта пева севдалинку „Што те нема“, а изложбу прати низ фотографија о настанку самих радова.

Ивана је на изложби извела мини перформанс који ће бити упутство за коришћење изложбе када она не буде ту, а моћи ће да га пробају сви они који желе своје прочишћење.

Просто имају прилику да се прочисте, да промедитирају. Ја им кроз овај уметнички чин нудим ту могућност умивања и неке сопствене катарзе, сваком посетиоцу који дође, тако да мислим да је то нека моја порука која је врло директна и конкретна – завршава Драгутиновић Соколовски.

Пре Пријепоља, изложба „Исходиште“, у нешто другачијој варијанти, гостовала је у Београду, Нишу и Чачку. Пријепољска публика ће ову необичну поставку моћи да види до краја октобра.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *