Извештај Европске комисије о Србији: Нема напретка у слободи изражавања

Извештај Европске комисије о Србији: Нема напретка у слободи изражавања

Србија је остварила одређени ниво припрема у погледу слободе изражавања, међутим, није било напретка у периоду од марта 2018. до марта 2019. године и то предстваља озбиљан проблем, наводи се у извештају Европске комисије. Додаје се и да су случајеви претњи, застрашивања и насиља над новинарима и даље забрињавајући, а да власти у Србији морају брзо реаговати и јавно осудити говор мржње и претње новинарима. Што се тиче препорука Комисије у извјештају из 2018. године, целокупно окружење још увек не погодује остваривању слободе изражавања. Суфинансирање медијских садржаја мора се спровести у складу са законом. То захтева транспарентну процедуру, без уплитања државе, посебно на локалном нивоу, наводи се у Извештају. Такође, Србија би требало да усвоји и имплементира нову медијску стратегију на транспарентан и инклузиван начин и да обезбеди одрживо финансирање јавних сервиса.

Што се тиче равноправности жена и мушкараца, у извештају се наводи да је  усвајање новог Закона о родној равноправности озбиљно одложено. Нови индекс Европске уније за равноправност полова за Србију објављен је у децембру 2018. године, што указује да је највећи напредак постигнут у области родне равноправности у области политике, због повећаног учешћа жена у парламенту, влади и локалним скупштинама. Старије, сеоске и ромске жене, као и жене са инвалидитетом и даље су међу најискриминисанијим у друштву. Улога медија у одржавању родних стереотипа и минимизирању родно заснованог насиља и даље је проблем, стоји у Извештају.

Када је реч о насиљу над женама и насиљу у породици, усвајање одговарајуће стратегије и акционог плана такође тече споро. Од усвајања новог закона против насиља у породици, велики број случајева насиља је  пријављено, али полиција и социјални радници морају бити додатно оспособљени да ефикасно имплементирају закон, наводи се у Извештају.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *