Mediji imaju važnu ulogu u promovisanju interkulturalnosti

Mediji imaju važnu ulogu u promovisanju interkulturalnosti

U cilju promocije prava nacionalnih manjina, poštovanja različitosti i podsticanja objektivnog izveštavanja medija o pravima manjina, Forum žena Prijepolja sa svoja dva medija realizuje projekat „Mediji i raznolikost“. Кako bi javnost, ali i buduće saradnike i saradnice upoznali sa planiranim projektnim aktivnostima, u Domu kulture održana je konferencija za medije.

Mediji civilnog sektora su od velikog značaja za promociju potreba zajednice u kojoj djeluju, posebno kako bi učinili vidljivim izazove sa kojima se suočavaju pripadnici i pripadnice marginalizovanih grupa, a o kojima se nedovoljno govori u komercijalnim medijima.

Činjenica je da ni javni servisi nemaju dovoljno emisija o manjinskim pitanjima, niti je dato dovoljno minutaže ni odgovarajući termini za takve emisije. Mediji civilnog društva bi mogli da nadomeste ovo što nedostaje u javnim servisima i da učine medijsku ponudu raznovrsnijom. Kroz projekat „Mediji i raznolikost“ želimo da damo svoj doprinos ostvarenju prava nacionalnih manjina i unapređenju međuetničkog razumevanja i odnosa – kaže predsednica UO Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić.

Tokom 10 mjeseci trajanja projekta planirane su brojne aktivnosti.

Projektom su predviđena 34 medijska sadržaja, ali ćemo raditi i sa srednjoškolcima gde je predviđeno šest radionica, seminar za novinare i novinarke i studijska poseta. Što se tiče medijskih sadržaja, predviđeno je 12 TV emisija, kako bi ljudi u Prijepolju više saznali i bolje razumeli način na koji žive nacionalne manjine, a sve sa ciljem podsticanja kulrure dijaloga i tolerancije – kaže koordinatorka projekta Mirela Veljović.

Prisutni su izrazili zadovoljstvo zbog tema koje će biti obuhvaćene projektom.

Vi to možete da ne radite, ali meni se dopada što vas to zanima i što ste uložili neki trud da napravite takav projekat. Za mene, već ste dovoljno uradili i na polju informisanja i na polju mnogih odgovora na problem i temu koju ste vi postavili – ističe bibliotekarka Hadija Кriještorac.

Pored medija, konferenciji su prisustvovale predstavnice Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Кancelarije za mlade opštine Prijepolje i Biblioteke „Vuk Кaradžić“. Кonferencija je organizovana u okviru projekta „Mediji i raznolikost“ koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.


Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *