Међународни дан белог штапа – Бројне баријере на путу самосталности

Међународни дан белог штапа – Бројне баријере на путу самосталности

Нерминко Шеховић из Пријепоља је слабовид од рођења. Током одрастања сусретао се са бројним проблемима са којима се свакодневно сучавају слепе и слабовиде особе у нашој земљи.Слепе особе тешко се сналазе у саобраћају.

Звучни семафори нису постављени на местима на којима би требало да буду постављени. Ситуација је у последње време почела да се мења на боље али то још увек није на завидном нивоу, јер би могло бити многи боље – сматра Нерминко.

Образовање је један од већих проблема са којима се суочавају слепе и слабовиде особе у малим срединама где не постоје специјалне школе.

Ја сам завршио специјалну школу за слепе и слабовиде у Земуну. Ту су одељења са максимално 10 ученика којима наставници могу да посвете пуну пажњу. Нажалост, овде тога нема, у овим нашим крајевима – истиче Шеховић и препоручује специјалне школе свим родитељима чија су деца слепа и слабовида, да у њих крену што раније, а касније да размисле и о инклузивном образовању.

И када заврше школу тешко се запошљавају. Нерминко сматра да је неопходно предузети мере да се слепе особе што више запошљавају на радним местима која су прилагођена њиховим потребама. Јер, стварањем услова за запошљавање слепих остварује се основно право које има сваки човек – право на егзистенцију.

Међународни дан слепих и слбовидих званично ће бити обележен током следеће недеље традиционалном шетњом улицама Пријепоља чланова и чланица Међуопштинске организације слепих и слабовидих  која покрива општине Пријепоље, Прибој и Нова Варош.

Има нас око 230. Ту је заступљена различита старосна структура и различит степен образовања тако да не можемо све њих довести у Пријепоље на ту шетњу али ми који дођемо скренућемо пажњу јавности да и ми постојимо и укажемо да и ми имамо своје потребе и да можемо да живимо равноправно са осталим грађанима – истакла је председница Међуопштинске организације слепих и слабовидих у Пријепољу Мирсада Шмрковић.

Савез слепих Србије, који заступа интересе око 12 хиљада слепих и слабовидих особа у Србији апелује на све државне органе, институције и компаније да се активно укључе у решавање ових проблема, а целокупну јавност да схвати важност подршке слепим и слабовидим особама и чињеницу да инвалидност није ствар избора.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *