Менка Кашић и Наташа Богдановић – кандидаткиње на изборима за Савет месне заједнице Бродарево

Менка Кашић и Наташа Богдановић – кандидаткиње на изборима за Савет месне заједнице Бродарево

Дугогодишње акивисткиње и сараднице, фризерка Менка Кашић и наставница енглеског језика Наташа Богдановић, које живе и раде у Бродареву, пријавиле су се за изборе за Савете месних заједница. Препознате су по акцијама и иницијативама које су реализовале кроз своје Удружење жена „Експанзија“, а сада су спремне да укључивањем у рад Савета дају још већи допринос својој месној заједници.

Менка Кашић, рођена Бродаревка и Наташа Богдановић, која већ 18 година живи у Гробницама, годинама су активне и спроводе пројекте за добробит локалне заједнице. Највећи део активности усмериле су на оснаживање жена и побољшање услова живота за жене, али и целе њихове породице. Активизам је резултирао и кандидатуром за Савет месне заједнице.

Видела сам да могу можда мало више да утичем у месној заједници, да помогнемо женама, а и свим становницима Бродарева, да решавамо проблеме које имамо. Бар да пробам, не кажем да ћу решити све проблеме, али ћу пробати. Имам доста воље и жеље да то решим јер ми је дозлогрдило да се то тако провлачи годинама, као и да у 21. веку причамо о тим неким стварима – каже Наташа Богдановић, кандидаткиња за Савет МЗ Бродарево.
Главни мотив што сам се пријавила је што ћу, ако прођем, да знам шта планирају чланови Савета, шта су идеје и приоритети. Ми смо преко Удружења имали доста пројеката код министарстава, знамо да има и министарстава и фондова код којих може да се аплицира са пројектима, па да на тај начин помогнемо Бродареву да се развија – додаје Менка Кашић, такође кандидаткиња за Савет МЗ Бродарево.

Често нестајање воде, нарочито у летњим месецима, неасфалтиране улице, нередовне комуналне услуге само су део проблема у Бродареву. Оно што највише тишти мештане је неадекватна здравствена заштита. Долазак педијатра једном седмично, одсуство стоматолога и гинеколога разлог је што су овој теми чланице Удружења „Експанзија“ посветиле посебну пажњу.

Писале смо мејлове, стигле смо чак и до председника државе и одговорено нам је. Упућене смо на министра здравља, сад чекамо одговор па ћемо даље да решавамо – објашњава Наташа.

Жене су упорне и истрајне у својим намерама и спремне да иду до краја у решавању горућих проблема, сматрају наше саговорнице што је и њихов мотив за кандидатуру.

Жена најбоље у својој кући зна шта то фали, који су проблеми. Тако и на ширем нивоу. Ми смо препознале проблеме које Бродарево има и почеле смо јавно да причамо о томе. Можда је неко увидео проблеме пре нас, али није рекао – истиче Наташа.
Трудили би се да радимо за добро народа. Да контактирамо мештане Бродарева, да видимо шта њима треба – каже Менка.

Женама окупљеним у удружењу није увек било једноставно да спроводе своје идеје.

На самом почетку доживели смо многа спотицања јер смо жене. И нису нас схватали озбиљно. Сада већ када нешто иза нас стоји, неки резултати, сада нас другачије гледају.

Притисак није изостао ни сада, приликом подношења кандидатура за Савет.

Моје размишљање да повучем кандидатуру је што смо пре неколико дана имали два-три покушаја да нас спутају, да се ми као жене и активисткиње не пријавимо за Савет месне заједнице – објашњава Менка.

На изборима за Савете месних заједница, који ће бити одржани 20. новембра, у Бродареву су се пријавиле три жене. У актуелном сазиву у Бродареву није била ниједна жена. Сада је прилика да се то промени.

Подели на мрежама

Повезани чланци