Опрез на путевима и поред водотокова – РХМЗ упозорава на велику количину падавина

Опрез на путевима и поред водотокова – РХМЗ упозорава на велику количину падавина

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење за велику количину падавина у предстојећој ноћи и током суботе, 25. новембра. Киша ће изазвати пораст река и бујичних водотокова и у току ноћи ће прећи у влажан снег, који може проузроковати отежано одвијање саобраћаја, али и оштећења на електромрежи.

На Лиму код хидролошке станице Пријепоље водостај ће бити у наредна 24 часа у умереном порасту без превазилажења границе ванредне одбране од поплава. На горњим токовима Западне и Јужне Мораве са притокама водостаји ће бити у умереном порасту током 24./25. новембра без превазилажења граница редовне одбране од поплава, наводи се у хидролошком упозорењу за 24. и 25. новембар Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

У среду, 22. новембра, максималан водостај Лима од 311 цм је достигнут у 20 часова након чега је ниво почео да опада, а тренутно се Лим у Пријепољу налази на коти од 213 цм и у даљем је опадању.

Друго упозорење односи се на велику количину падавина и влажан снег и формирање новог и повећање постојећег снежног покривача. Данас после подне и увече велика количина падавина очекује се у области од западне и југозападне Србије, преко Шумадије и Поморавља до истока земље, а у току ноћи ка суботи, као и у суботу ујутро падавинска зона јачаће и шириће се даље ка југу и југоистоку Србије уз просечну количину падавина од 20 до 50 мм за 24 сата, локално и више, саопштио је РХМЗ.

У току ноћи ка суботи у планинским пределима киша ће прећи у влажан снег уз појачање интезитета. У суботу на планинама снег, а са падом температуре киша ће прећи у влажан снег и у нижим пределима. Снежне падавине биће најинтензивније на југозападу, југу и истоку Србије, где се у нижим и брдским пределима очекује релативно брзо формирање снежног покривача висине од 10 до 20 цм, на планинама локално и више од 30 цм.

У општини Пријепоље је на снази ванредна ситуација на делу територије – у месним заједницама Пријепоље, Бродарево, Ивање и Велика Жупа, а из Штаба за ванредне ситуације Општине Пријепоље апелују на грађане и грађанке на повећани опрез у наредним данима и праћење нивоа водотокова, уколико су потенцијално угрожени. Штаб ће предузети све активности у спровођењу оперативних и превентивних мера на заштити и спасавању, уколико буде потребе.

Подели на мрежама

Повезани чланци