Отказан збор грађана – „Депонија Стањевине није проблем, нама смеће не смета“

Отказан збор грађана – „Депонија Стањевине није проблем, нама смеће не смета“

За одржавање збора, према Статуту месне заједнице Пријепоље, било је неопходно да присуствује 10 одсто грaђaнa сa бирaчким прaвoм сa пoдручja зa кoje je збoр сaзвaн. Збор је сазван на основу потписа више од 450 мештана насеља Залуг, Душманићи и Хашимбеговића Поље, али на самом збору било је тек стотинак присутних. За одржавање збора било је неопходно да се само са подручја Залуга прикупи око 140 потписа, а укупно је прикупљено око 130.

Ми на овом данашњем скупу немамо потребан легитимитет, тако да збор нећемо одржати – биле су једине речи које су упућене са припремљене говорнице, а изговорио их је председник Месне заједнице Пријепоље Едиб Бећировић.

Они који су дошли били су разочарани чињеницом да је веома мали број људи изразио бригу за нешто што је проблем целе општине.

Сви смо се надали да неће бити фијаско. Али, било каква акција да се спроводи у овом граду, нема нигде никога. Као да је проблем депоније само оних који пролазе поред ње, а не свих осталих. Уместо да је читав град стао овде, да нема простора да се приђе, овде може да се наброје људи на прсте – разочаран је Раде Бабић.

Своје незадовољство неуспелим збором није сакрила ни Метхија Зејниловић, која сматра да људи мисле да је то једино проблем мештана Залуга.

Мирза Турковић своје разочарење исказао је речима:

Пријепоље је сад показало да депонија није проблем, да нама смеће не смета.

Мештани околних насеља мислили су да ће пожар на депонији, за коју кажу да је еколошка бомба на самом уласку у град, допринети да сви схвате у каквом се проблему Пријепоље налази и шта они свакодневно преживљавају.

Тај дим је визуелна манифестација онога што ми осећамо годинама. Ми смо хтели да искористимо ову прилику да се тај проблем мало више види и чује, али то очигледно није проблем – додаје Мирза.

План мештана околних насеља био је да одлуке које би донели на збору грађана упуте надлежним институцијама, али због недовољног броја присутних то није остварено. Превише разочарани због овог неуспеха, планова за даљу борбу за затварање депоније немају.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *