Поставите питање – бесплатна правна подршка у области наследних и имовинских права до 15. јула

Поставите питање – бесплатна правна подршка у области наследних и имовинских права до 15. јула

Кроз пројекат „Жене и наслеђивање – патријархални обрасци и права који Удружење Форум жена Пријепоља реализује скоро две године, више од 200 жена из Златиборског округа је на семинарима и састанцима имало прилику да се упозна са својим наследним и имовинским правима и могућностима. Увидели смо да жене нису у довољној мери упознате са правима у области наслеђивања и располагања имовином и зато смо одлучили да пружимо могућност свима којима је потребна правна подршка у пружању информација везано за наследна и имовинска права, да поставе питање до 15. јула путем упитника објављеног на порталу Форум инфо.

Наслеђивање и коришћење имовинских права веома су важна питања за жене у Златиборском округу и Србији. Многобројна сведочења жена током трајања пројекта показала су да не познају довољно своја права, да и даље постоји притисак да се жене одрекну имовине у корист мушких сродника, или немају још увек довољно подршке средине да их користе.

Оваква ситуација је посебно изражена у мањим, патријархалним срединама и, нажалост, из генерације у генерацију жене се (најчешће) васпитавају да имовина остане „у породици“ и да ћe своју стећи удајом. Због овог обичајног права, оне се често доводе у ситуацију да немају имовину, што их чини економски зависним од својих партнера или других чланова породице. Економска зависност сама по себи повећава ризик од доживљавања неког облика дискриминације, али и насиља.

Од великог значаја би било да се у току оставинског поступка, приликом слања позива за оставинску расправу, наследници и наследнице упозоре на последице одрицања или уступања наследног дела, посебно имајући у виду последице на остваривање права на новчану социјалну помоћ и друга давања и услуге из система социјалне заштите.

Упитник попуните кликом НА ОВАЈ ЛИНК.

Подели на мрежама

Повезани чланци