Пријепољска болница добија скенер и дигитални РТГ

Пријепољска болница добија скенер и дигитални РТГ

Почели су радови на адаптацији простора за постављање новог ЦТ скенера и новог дигиталног рендгена у Општој болници Пријепоље. Апарати су део дијагностичке опреме, вредне близу 48 милиона евра, коју је Министарство здравља набавило из кредита Светске банке.

Комлпетну процедуру набавка дијагностичке опреме и уговарања грађевинских радова спровело је Министарство здравља, по процедурама и под надзором Светске банке. Рок за завршетак адаптације простора је 16. октобар, након чега ће бити инсталирана два нова уређаја. Пријепоље добија нови ЦТ скенер, који ће бити постављен у исти простор са дигиталним рендгеном који је Општој болници 2020. године донирао Ферхад Мекић, док ће нови дигитални рендген бити инсталиран у простору који се тренутно потпуно реконструише. Опрема је део контигента апарата набављених из кредита Светске банке, који чини 55 ЦТ скенера и 135 дигиталних рендген апарата, који ће бити инсталирани у више од 120 здравствених установа широм Србије. Укупна вредност уређаја је близу 48 милиона евра док ће на грађевинске радове бити утрошено скоро 12 милиона евра.

Ово је највредније улагање у пријепољско здравство, каже директор Опште болнице Пријепоље др Зоран Дробњак, који наглашава да ће у току ове године улагања из републичког буџета у пријепољско здравство износити више од 700.000 евра.  Истиче да је Министарство здравља финансирало са 19,6 милиона динара и опремање постројења и система за централни довод кисеоника, које се већ налази у употреби, као и набавку новог фрижидера у Служби за трансфузију, и друге опреме.

Подели на мрежама

Повезани чланци