Радио драма “Добра вода” у Пријепољу – Омаж Ћамилу Сијарићу

Радио драма “Добра вода” у Пријепољу – Омаж Ћамилу Сијарићу

Намера аутора пројекта „Добра вода“ Мирсада Растодера била је да посредством  радио драме приближи поезију Ћамила Сијарића која је по, његовим речима, мало позната широј јавности.

Ћамил Сијарић је познат као приповедач, а мало је познато и у Црној Гори и шире, да је он писао поезију и ја мислим да је он у ствари кроз поезију правио неке своје белешке за своје приче. Касније је то разрађивао на свој начин али му је поезија сублимат порука које сигурно јесу за нас данас и јесу за неко будуће време – рекао је аутор радио драме „Добра вода“ Мирсад Растодер.

Као човек који дуго година ради на радију почео је да размишља да ту поезију претвори у дијалог који ће се одвијати у природи.

Моји јунаци крећу у планинарски поход. Траже воду, добру воду, јер су чули за њу и онда се поигравају Ћамиловим стиховима. Уствари воде дијалог изговарајући стихове Ћамила Сијарића што се показало јако добрим јер радио драма на неки начин позива људе да се врате извору и то не само у оном буквалном смислу као извору воде, него морамо се враћати свим изворима како бисмо преиспитали шта то имамо и на чему можемо градити неке нове вредности – сматра Растодер.

Са друге стране, како каже, ова радио драма је заправо позив да се вратимо природи.

У природи се људскије разговара, у природи се доживи нешто што обнавља нашу енергију, нашу душу и оно што је најважније, Ћамилове поруке јесу за све људе. Ћамил је бихорац, Ћамил је Бошњак или би се он данас тако казао али је Ћамил омиљен код читалаца широм оне наше бивше државе јер је он писао за све њих – истиче Мирсад Растодер.

„Добра вода“ је прва радио драма која се реализује у Дому културе од његовог оснивања.

То је интересантан жанр и надам се да ће публика уживати пошто је реч о интересантном аутору али је ствар колико смо сви едуковани да чујемо тако нешто – истакао је уредник програма бошњачке културе Дома културе Ибрахим Аличковић.

Радио драма „Добра вода“ урађена је у продукцији Радија Црне Горе, а у њеном извођењу учествовало је више познатих глумачких имена црногорске позоришне сцене.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *