Шарампов спреман за одбрану од поплава – Испробана мобилна опрема

Шарампов спреман за одбрану од поплава – Испробана мобилна опрема

Радници фирме „Хидротан“ су на десној обали реке Лим у Шарампову испробали мобилну опрему која ће бити коришћена у случају опасности од поплава. Ово је уједно и завршна фаза пројекта Јавног предузећа Србијаводе “Управљање сливом реке Дрине на Западном Балкану“ започетог пре две и по године.

Пријепољско насеље Шарампов налази се на нижим котама на самој лимској обали и стално је било угрожено поплавама. Мештани овог насеља врло добро су упознати како изгледа када се Лим излије и прети да угрози њихову безбедност или када, као пре десетак година, поплави пут ка Раишњеву. Свему томе стало се у крај изградњом обалоутврде у дужини од 600 метара, а задњи бедем у том систему одбране је мобилна опрема. Данас је урађена завршна вежба у оквиру примопредаје мобилног система у дужини од 200 метара, како би се увидело да ли је неопходно да се отклоне неки недостаци.

Ово су најбржи мобилни системи који се постављају на водотоцима који имају бујични карактер и велику брзину дотицаја и пораста нивоа. Само овакав систем је долазио у обзир да се инсталира на овом подручју. Ово се монтира само у случају наиласка великог поплавног таласа. Преко 328 цм вода прелази бетонске зидове и улази у насељено место. Значи, неколико сати раније се мора кренути у интервенцију и постављање – каже извршни директор од штетног дејства вода Дарко Јањић из ЈП „Србијаводе“.

Радове на реконструкцији обалоутврде изводила је шабачка фирма „Југокоп Подриње“, док је као подизвођач ангажована пријепољска фирма „Бетон“. У тој фирми ће се и чувати опрема, а надлежност над њеним постављањем имаће предузеће „Хидротан “.Како би све функционисало беспрекорно, биће укључене и локалне институције, наглашава Јањић и додаје:

Половином септембра планирана је једна вежба у коју би биле укључене све инситуције. Када буде било дошло до неке хитне интервенције, ту ће бити неопходно ангажовање и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова, Саобраћајне полиције, Сектора за ванредне ситуације и Јавног комуналног предузећа. Планирано је да се оквиру те вежбе формирају три – четири сталне екипе које би у случају интервенције ту опрему могли поставити за два сата.

Радови на реконструкцији обалоутврде у Шарампову, вредни 85 милиона динара, изведени су у оквиру пројекта “Управљање сливом реке Дрине на Западном Балкану“, а на основу Споразума о гранту Траст фонда за глобалне еколошке капацитете и Специјалног фонда за климатске промене, потписаног 15. децембра 2016. године између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој.

Подели на мрежама

Повезани чланци