Сопствени бизнис започеће 34 незапослене особе из Пријепоља

Сопствени бизнис започеће 34 незапослене особе из Пријепоља

Субвенција за самозапошљавање намењена је незапосленим особама који се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање, имају завршену обуку за развој предузетништва и желе да отпочну сопствени бизнис. За бесповратна средства конкурисала су 34 лица и сви захтеви су позитивно решени.

Весна Рвовић je средствима НСЗ покренула производњу ратан намештаја, Миодраг Кубуровићиз Бабина ће средства искористити за покретање производње столарије и свих врста производа од дрвета, док се Адел Хамзић из Ивања одлучио за израду грејних инсталација.

У последње три године општина Пријепоље за реализацију мера предвиђених Локалним акционим планом запошљавања уложила је 53 милиона динара што је било довољно да се на неки начин радно ангажује 310 особа.

Тај новац је најбоље пласиран по мом личном суду, јер треба дати подршку људима који желе сами да се опробају, да буду предузетници и да сутра запошљавају друге људе. Ми улажемо буџетска средства, средства буџетских обвезника која ће, надам се, бити преко њиховог рада враћена у буџет за нове подстицаје и будуће генерације – истакао је заменик председника општине Пријепоље Станко Кијановић.

Субвенција за самозапошљавање додељује се у једнократном   износу од 200 хиљада динара, односно 220 хиљада у случају самозапошљавања вишкова запослених или 240 хиљада за незапослене особе са инваидитетом. У обавези су да минимум годину дана обављају делатност за коју су се определили.

Урадили смо анализу истог овог програма из 2017. године  и сви они су испоштовали уговорену обавезу. Такође, анализирали смо и ко је од њих наставио да ради и након уговорене обавезе и дошли до бројке од 52 процeнта оних који су наставили да раде што сматрам изузетним успехом знајући да су прве три године веома битне за одржавање у послу  – каже директорка Филијале НСЗ Пријепоље Ана Пејовић.

Поред програма за самозапошљавање општина Пријепоље и Национална служба за запошљавање заједнички реализују и мере јавних радова и субвенције за запошљавање теже запошљивих категорија. Укупно је у овој години за ове две мере издвојено 8,7 милиона динара, а до запослења је дошло 85 лица.

 

 

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *