У понедељак почиње школска година – Више првака у пријепољским основним школама

У понедељак почиње школска година – Више првака у пријепољским основним школама

И ове године највише ђака првака, 130, уписаће Основна школа „Владимир Перић Валтер“, што је за 17 више него прошле године. Од тога 24 првака кренуће у издвојено одељење ове школе у Залугу, док ће један ђак наставу похађати у Душманићима. У клупе Основне школе „Милосав Стиковић“ у Коловрату у понедељак ће сести 65 ђака првака, седам више у односу на прошлу годину, од чега 21 у издвојеном одељењу у Ратајској.

Више ђака него лане ове године уписала је и Основна школа „Михајло Баковић“ у Сељашници, где ће, у односу на прошлу годину када је уписано 9, ове године у школске клупе сести 16 првачића. Иначе, одлуком о мрежи јавних школа коју је донело  Министарство просвете, а која подразумева рационализацију школа у Србији, од 1. септембра Основна школа „10 октобар“ у Доњим Бабинама престала је да буде матична школа и постала је издвојено одељење школе у Сељашници.

Значајан пораст ђака првака, и то за 16,  ове године приметан је у Основној школи „Душан Томашевић Ћирко“ у Великој Жупи, која ће у први разред уписати 31 ученика и ученицу, од чега 2 у издвојеном одељењу у Хртима. Два првака више, укупно 23, кренуће од 2. септембра у Основној школи „Бошко Буха“ у Ивању, 19 у матичној школи, 2 ђака у Дивцима и један у Лучицама.

Мање ђака у односу на прошлу годину уписаће  Основна школа „Светозар Марковић“ у Бродареву у којој ће у понедељак школско звоно први пут зазвонити за 55 првака, од чега девет у издвојеним одељењима ове школе. Још једна школа у Пријепољу бележи мањи број првака него прошле године. Основну школу „Свети Сава“ у Бостанима похађаће 34 првака, два у издвојеним одељењеима у Аљиновићима и Хисарџика, што је за десет мање него претходне године.

У три средње школе у Пријепољу од понедељка ће кренути око 310 ученика што је на нивоу прошлогодишњег просека. У Економско-трговинској школи, од планираних 120 уписано је исто толико ђака. Исти случај је и са Пријепољском гимназијом, која је уписала 110 ђака, управо онолико колико је и планирала. Упражњених места остало је једино у Техничкој школи где је од планираних 120, после два уписна круга, попуњено око 80 места, односно 4 одељења са смањеним бројем ученика.

Од 1. септембра ђаци Пријепољске гимназије и Техничке школе похађаће само прву смену, док ће Економско-трговинска школа рад наставити као и до сада, у две смене.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *