Завршено уређење гробља на Росуљама у Бродареву

Завршено уређење гробља на Росуљама у Бродареву

Градско гробље на Росуљама у Бродареву завршено је две године након покретања поступка за његову изградњу. Овим потезом решен је вишегодишњи проблем, јер места на старом гробљу одавно није било.

Нова уређена парцела градског гробља на Росуљама површине око једног хектара, налази се преко пута постојећег гробља. Процена је да ће се овим потезом решити проблем у наредних тридесетак година. За сада, трошкови око сахране подразумевају само оне намењене верским заједницама, док се за гробно место ништа не наплаћује.

Муслиманско гробље има око 1200 места, а православно око 250. Пројекат је урадио покојни архитекта Зоран Рајић. Заиста је за ову врсту радова урађено онако како доликује. Урађене су клупе, зеленило… Сада би требало размишљати о томе да се ово додели Комуналном предузећу на уређивање и одржавање, тако да то буде системски решено за неки будући период – каже члан Савета МЗ Бродарево Армин Мујезиновић.

Радови на уређењу гробља на Росуљама су трајали дуже од предвиђеног, а један од разлога је и што су током 2021. године били прекинути на шест месеци.

Имали смо проблема око извођења. Кренули смо, па је онда грађевинска инспекција обуставила радове на основу пријаве. Онда се урадио пројекат за грађевинску дозволу и испоштована је сва процедура. Онда су се радови наставили и ето завршени су тек пре месец дана.

Пре него што су и завршени радови, гробље је већ било стављено у функцију.

Чим се завршила изградња ограде и једне парцеле, морало је да почне да се користи, јер заиста више није имало места. Ово је био крајњи рок да се формира ово гробље – истиче Мујезиновић.

Вредност радова износила је 10,5 милиона динара, а за извођача је изабрана фирма „Ровчанин инжењеринг“. Како би у овом делу Бродарева све несметано функционисало, неопходна је и реконструкција пута, који је у поприлично лошем стању.

Подели на мрежама

Повезани чланци