Женске организације имају важну улогу у борби против насиља и економском оснаживању жена

Женске организације имају важну улогу у борби против насиља и економском оснаживању жена

„Партиципација и демократија у Србији – женска права у пракси“ назив је програма шведске фондације Квина тил Квина посвећеног борби против насиља према женама и економском оснаживању жена. Представнице ове фондације биле су у посети Удружењу Форум жена Пријепоља, као једној од организација коју подржавају у пројекту повећања видљивости женског покрета у Србији.

Четворогодишњи програм оснаживања и подршке женама, у оквиру ког је подржано шест организација из Београда, Зрењанина, Тутина и Пријепоља почео је у септембру прошле године. Подржане организације већ деценијама раде на унапређењу права и положаја жена у друштву.

Те организације раде изузетно важан посао. Раде конкретне ствари у конкретним заједницама са конкретним женама. То што оне раде утиче на побољшање конкретне животне ситуације стотина, а некада и хиљада жена. Неке то раде кроз пружање директних услуга, програме едукације, обуке жена за различите ствари, кроз органиазцију сусрета, радионица, уличних акција… Оно што повезује све те иницијативе јесте, са једне стране проблем родно заснованог насиља и са друге стране питање економских права и оснаживања, с тим што ми увек инсистирамо на тој заједници права и оснаживања јер не желимо да радимо само на економском оснаживању у ситуацији која је у старту неправедна – истиче програмска координаторка  Фондације “Kvinna till Kvinna“ Тамара Шмидлинг.  

Подршка Фондације Kvinna till Kvinna партнерским организацијама у Србији и региону Западног Балкана веома је важна како у донаторском, тако и у смислу повезивања и умрежавања организација које имају сличне циљеве унапређења родне равноправности.

Та подршка коју Kvinna till Kvinna пружа, али и друге организације се и даље испоставља као круцијална за, нажалост, много жена које трпе различите облике насиља и које се обраћају овим организацијама као првим адресама које могу да им помогну да те животне ситуације превазиђу и да свој живот наставе да живе онако како свака особа заслужује да живи, а то је живот без насиља, живот у ком имате прилику да се изаразите и остварите, а да нисте ни на који начин угрожени – додаје Тамара Шмидлинг.

Улога организација цивилног друштва и поред различитих мера државе у борби против насиља према женама и унапређења права је веома значајна јер су оне прва станица којима се жене обраћају за помоћ и подршку.

Подели на мрежама

Повезани чланци