Анкета: Пријепољци и Пријепољке се не осећају безбедно у свом граду

Анкета: Пријепољци и Пријепољке се не осећају безбедно у свом граду

Скоро половина грађана и грађанки Пријепоља не осећа се безбедно у свом граду, показали су резултати анкете „Колико је безбедно наше окружење“, коју су попуњавали читаоци портала Форуминфо. Скоро четвртина анкетираних као највећу претњу по безбедност у својој средини види псе луталице. За возаче највећи проблем су бахата вожња, недостатак паркинг места, рупе наулицама и искључени семафори, док су се пешаци највише жалили на непрописно паркиране аутомобиле и бахатост возача.

Кроз анкету „Колико је безбедно наше окружење“, постављену на порталу Форум инфо желели смо да нам укажете на места за која сматрате да су небезбедна и на ситуације које представљају потенцијалну опасност. Анкету је за пет дана попунило 99 грађана и грађанки Пријепоља, и то 50,9 одсто мушкараца и 49,5 одсто жена. Гледајући старосну структуру, скоро половина, односно 47,7 одсто анкетираних, млађе је од 30 година, 38,4 одсто  је у старосној групи од 30 до 45 година, док ја на анкету одговорило најмање старијих суграђана и суграђанки.

На питање шта највише угрожава вашу безбедност, највише анкетираних, 24,8 одсто, навело је псе луталице. Следе рупе на улицама и тротоарима, за шта се определило 21,3 одсто суграђана и суграђанки. Неприлагођена вожња је на трећем месту са 19 одсто, непрописно паркирање као проблем препознало је 15,5 одсто, док је оронуле фасаде, као потенцијалну опасност, навело 8,1 одсто анкетираних. Осим понуђених одговора, учесници у анкети су и сами могли да наведу шта угрожава њихову безбедност, и ту су се нашли проблеми као што су криминал, неукорићени потоци, бахато и неодговорно понашање појединаца, запоседнути тротоари, језера на улицама…

Анкету су више попуњавали возачи, 54,5 одсто, наспрам 45,5 одсто пешака. Возачима највећи проблем представља недостатк паркинг места, искључен семафор код Дома културе, лоша путна инфраструктура и непоштовање саобраћајних прописа, међу којима предњаче бахата и насилничка вожња и прелазак пешака ван пешачког прелаза. Пешаци као највећи проблем истичу паркиране аутомобиле на тротоарима, због којих је отежана шетња, посебно родитељима са малом децом и колицима и особама са инвалидитетом. Нешто мање је оних који се жале на неприлагођену брзину којом се аутомобили крећу кроз центар града и насељена места.

Више од половина анкетираних, 57,6 одсто, сматра да су у саобраћају подједнако угрожени и возачи и пешаци, око 35 одсто мисли да су угроженији пешаци, док свега 7 одсто то сматра за возаче. Чак 60 одсто оних који су попунили анкету сматра да возачи не воде довољно рачуна о пешацима. Као један од главних разлога наводе пребрзу вожњу, непропуштање пешака на пешачким прелазима и непознавање саобраћајних прописа.

Само једна трећина анкетираних се обраћала надлежнима и указивала на проблеме у својој средини, а од тог броја скоро 70 одсто испитаника препознало је локалну самоуправу као најодговорнију за (не)решавање комуналних проблема.

Подели на мрежама

Повезани чланци