Биљана Малетин: Важно је да жене своја права остварују и живе

Биљана Малетин: Важно је да жене своја права остварују и живе

Жене данас имају једнака права као и мушкарци  у погледу образовања, планирања породице, права на рад као и права да за свој рад буду плаћене. Такође, жене имају једнака права да наслеђују имовину и да са њом располажу. Иако пракса још увек не прати право у довољној мери, бар кад је у питању наслеђивање, помака има. Зашто је важно да та права остварујемо и живимо, у сусрет конференцији „Жене и наслеђивање – патријархални обрасци и права“ коју Форум жена Пријепоља и UN Women организују 12. октобра, говорила је активисткиња и чланица Женске платформе за развој Србије Биљана Малетин.  

Иако се традиција и обичаји временом мењају под утицајем различитих друштвених и економских фактора, дубоко уврежене културне норме често имају много већи значај него закони, па се више поштују и опстају. Такав случај је и са праксом наслеђивања.

Норме снажно утичу на то у којој мери ћемо користити своја права. Проблем са нормама је што оне живе најдуже. Ми можемо да променимо законе, и тако правимо велики напор да променимо и понашање и ми наравно познајемо жене које су се прихватиле наследства, као и оне које нису, међутим те норме да жен не треба да „узме брату имовину“  живе далеко дуже, па чак и кад жена донесе одлуку да узме део наследства, доживи неку врсту осуде од средине – сматра чланица Женске платформе за развој Србије Биљана Малетин.  

Имовина у Србији се углавном стиче наслеђивањем, а 40 одсто наслеђене имовине је у власништву жена. Према статистици РГЗ-а која није потпуна, жене су власнице сваке четврте некретнине у Србији.

Прво то је велики скандал да ми у овом тренутку у Србији немамо тачне податке ко шта поседује од имовине. Када бисмо поредили опште податке са земљама у региону, ми смо ту нека средина. Међутим податке треба погледати дубље по генерацијама, местима и регионима у којима живимо и сигурно је огромна разлика. И када тако погледамо, а надам се да ће овај попис да нам то омогући, бојим се да слика није ни мало ружичаста – мишљења је Биљана Малетин.

Према закону о наслеђивању, још од 1955. године, жене и мушкарци су равноправни у наследним и имовинским правима. Међутим, законом гарантована равноправност ни данас није друштвено прихваћена.

Ми жене које се дуго боримо за женска права, смо сматрале да кад донесемо законе, то је то, међутим историја нам стално показује да то и није тако. Зато што у друштву стално постоје интересне силе које би да ствари врате уназад  и томе на дневном нивоу присуствујемо. Заправо је за нас јако важно да стално вежбамо примену тих права. Једно да имамо декларативно призната права, а друго да их живимо на дневном нивоу – додаје Малетин.

Осим да своја права живе и остварују сада, наша саговорница сматра да је важно да их уживају и млађе генерације које треба васпитавати да мисле равноправно.

Подели на мрежама

Повезани чланци