Депонија Стањевине поново гори (ВИДЕО)

Депонија Стањевине поново гори (ВИДЕО)

Пријава новог пожара на депонији Стањевине добијена је у уторак око 18 сати. Пламен је захватио смеће на делу депоније који се граничи са објектом некадашње пилане. Командир Ватрогасно-спасилачке јединице Пријепоље Вујадин Ковачевић рекао нам је да су одмах приступили гашењу са два возила и како је до јутрос на депонију изручено око 150 метара кубних воде. Као и приликом ранијих пожара, и сада је понови да се ватра може угасити само пресипањем депоније земљом која ће спречити довод кисеоника и угасити пламен.

У гашењу пожара учествују и радници ЈКП „Лим“ са једном цистерном. Руководилац Радне јединице „Комунални објекти“ Џевад Бегановић рекао нам је како одношење смећа из града није угрожено јер се депонује на делу који није захваћен пожаром.

Пожари и дим који се диже са депоније постају свакодневница. Пожара је избио и у ноћи између 5. и 6. августа. И тада је неуспешно гашен водом да би се, након проглашења ванредне ситуације на територији општине која обухвата појас око несанитарне депоније Стањевине 8. августа, приступило засипању депоније земљом, уз помоћ ужичких „Путева“. Тада је изручено око 1500 кубних метара воде и насуто више од 6 хиљада кубика земље а ванредна ситуација је укинута 15. августа. У међувремену, на депонији се интервенисало још у пар наврата, али је ватра захватала знатно мање делове него што је сада случај.

Пре августовског пожара депонија је горела 28. септембра 2017. године, када је ватра захватила скоро хектар сметлишта. Гашење и догашивање пожара из 2017. године трајало је неколико дана, јер је тада ватра захватила дубље слојеве депоније, и више пута се појављивала на површини. Слично је било и у августу.

Већ годинама се чују упозорења да је капацитет депоније прекорачен, што повећава опасност од избијања пожара, нарочито у зимским месецима, када на депонији завршава и ужарени пепео. Међутим, највећи пожари су избијали ван сезоње ложења па се сваки пут сумњало да су намерно изазвани. Овога пута, како нам кажу познаваоци ситуације на депонији, пожар се можда и сам разбуктао. И након засипања земљом, тињање се наставља у дубљим слојевима сметлишта а, када избије на површину, прераста у отворени пламен који захвата слојеве смећа који нису пресути земљом.

Почетком септембра општина Пријепоље је расписала јавну набавку за израду пројектно техничке документације за санацију и рекултивацију несанитарне депоније „Стањевине“ а овај посао поверен је једином понуђачу АГ УНС Архитектонско грађевинском институту из Новог Сада. Уговорена вредност уговора износи непуна три милиона динара, а средства у износу од три милиона динара за израду пројектно техничке документације за санацију и рекултивацију несанитарне депоније „Стањевине“ обезбеђена су код Министарства заштите животне средине, након Одлуке Владе Републике Србије да се комунални отпад из општине Пријепоље, вози на Регионалну санитарну депонију „Дубоко“ у Ужицу. Рок за извршење услуге је 90 дана од дана закључења уговора.

Процена наручиоца посла, односно општине Пријепоље је да на Стањевинама, простора за складиштење најдуже има до краја 2019 године. Како је било наведено у конкурсној документацији, у том периоду би требало да буде потписан и донет међуопштински споразум за регулисање даље сарадње са регионалном депонијом „Дубоко“, изграђена трансфер станица која би требало да се користи за претовар отпада и обезбеђена адекватна возила за транспорт отпада од Пријепоља до трансфер станице и даље од ње до депоније „Дубоко“. Како нам је, приликом објављивања јавне набавке, рекао извршни директор Техничког сектора Регионалног центра за управљање отпадом „Дубоко Недељко Милосављевић, све ово је скоро немогуће урадити у наредна два и по месеца. Ово је други пут да се ради пројекат санације и рекултивације несанитарне депоније Стањевине.

Пројекат затварања и санације депоније, који је урадило предузеће „Велика Морава“ из Београда, 2008. године није реализован. Није дошло ни до изградње Регионалне депоније Бањица, за коју се рачунало да ће постати трајна локација за депоновање отпада из општина Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница, а у коју је уложено око милион и 300 хиљада евра. У међувремену, пријепољска депонија расте и угрожава здравље људи, нарочито када гори.

На иницијативу више од 450 мештана насеља око депоније Стањевине покушано је одржавање збора МЗ Пријепоље 13. августа, са темом трајног затварања депоније у Стањевинама. Потписници  иницијативе тада су рекли како мисле да ће пожар на депонији, за коју кажу да је еколошка бомба на самом уласку у град, допринети да сви схвате у каквом се проблему Пријепоље налази и шта они свакодневно преживљавају. Збор није одржан јер се појавио недовољан број грађана и грађанки.

Ветар је синоћ и јутрос дувао низ Лим, и односио дим ка Бистрици. На срећу по Пријепољце и Пријепољке.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *