Глумци аматери Западне Србије девети пут у Пријепољу

Глумци аматери Западне Србије девети пут у Пријепољу

Фестивал је, након минута ћутања у част недавно преминулог директора Дома културе Радослава Коругића, отворио заменик председника општине Пријепоље Станко Кијановић који је напоменуо да је Пријепоље у задње две деценије прошлог века окупљало драмске уметнике и да је после једног сивила у култуири почетком овог века од 2011. године имамо могућност да гледамо аматерска позоришта из Западне Србије овде на такмичењу у Пријепољу. Иако се размишљало да се због смрти Радослава Коругића термин одржавања Фестивала помери од тога се одустало.

Станко Кијановић, заменик председника општине Пријепоље
Мишљења сам да и он то не би урадио и да би био срећан да се културне манифестације одвијају према утврђеним роковима. Према томе могу да кажем да сам донео одлуку да ипак наставимо на договорен начин и у договореним терминима – истакао је заменик председника општине Пријепоље Станко Кијановић и у част свог дугогодишњег пријатеља прогласио 9. Фестивал аматерских позоришта Западне Србије отвореним.

Фестивал је, пред малобројном пријепољском публиком, званично отворила „Безимена представа“ у извођењу позоришне трупе Гимназије „Свети Сава“ из Пожеге, чију режију и адаптацију потписује професорка Ана Марковић. Надасве занимљива и оригинална, ова представа је настала по мотивима из различитих драмских текстова Зијаха Соколовића, Душана Ковачевића, Слободана Симића, Вилијема Шекспира и Антона Чехова.

Већ у уторак пријепопљској публици представиће се аматери из Прибоја са представом „Студенткиња“. Среда је резервисана за домаћина, Амтерско позориште Дома културе који ће извести представу „Пуковник птица“ у режији Денија Мешића. Четвртог фестивалског дана на сцени ће се наћи аматери Љубовијског драмског позоришта са Нушићевим „Народним послаником“. Позориште „Раша Плаовић“ из Уба у петак ће се представити комадом Ива Брешана „Хамлет у селу Мрдуши Доњој“, док такмичарски део фестивала завршава представа „Херој нације“ Аматерског позоришта „Александар Јоковић“ из Љубовије. Фестивал се завршава 27. маја када ће се у ревијалном делу представити аматери из Крушевца са представом „Блиски странци“ и када ће селектор Фестивала Александар Саша Волић доделити награде најбољим појединцима и представама.

Као и ранијих година, након сваке представе биће вођени разговори на којима ће, поред глумаца , селектора и жирија публике учествовати и гледаоци који то буду желели. Жири публике у саставу Јелена Остојић, Горан Лововић, Драгана Голубовић и Неџад Шантић свако вече ће прогласити најбоља глумачка остварења. Прве вечери награда је додељена младом глумцу из Пожеге Јовану Стојковићу.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *