Хамед Подбићанин: Спорт ми је променио живот

Хамед Подбићанин: Спорт ми је променио живот

Хамед болује од артрогрипозе од рођења. Као малом, није му било лако да прихвати своје стање.

Моје детињство је у почетку било тешко схватљиво што се тиче лично мене када сам видео различиту децу, у смислу да ја нисам једнак као они. Али, временом, како сам одрастао,схватио сам да морам да се борим са тим проблемом и да наставим даље да живим – каже Хамед Подбићанин.

Основну и средњу школу, прилагођене особама са инвалидитетом, завршио је у Подгорици где је имао велику подршку васпитача, наставника и медицинског особља. И управо ту,  на наговор наставника када је имао 10 година, почео је да тренира стони тенис. И овај почетак је био тежак.

Због физичког стања имаo сам потешкоће али уз рад и напредовање достигао сам оно што данас јесам. Спорт ми је помогаo много што се тиче здравственог стања, у физичком и моторичком развоју, а спорт помаже и психички. Када губите постајете јачи, а када добијате остајете исти тако да спорт помаже – каже Хамед.

Захваљујући спорту доста је путовао.

Што се тиче путовања, то је мало напорно али на крају некако буде лепо, упознајем нове људе, такмичимо се са разним људима, из земље и из иностранства – искрено прича стонотенисер из Бродарева.

За 21 годину бављења стоним тенисом као највећи успех истиче освајање три титуле државног првака.Ове године освојио је рекордних девет медаља. Док је студирао у Београду успешно се бавио и пливањем и атлетиком.

Учествовао је и на ПАРА Моси где је освојио златну медаљу у бацању кугле која му је, како каже, најдража јер  је освојио за свој град. Планови за будућност су му скромни.

Моји планови су да се и даље бавим спортом али и да помогнем особама са инвалидитетом у нашем граду Пријепољу да се баве спортом јер је спорт једна племенита и добра ствар што се тиче развоја – оптимистично прича Подбићанин.

Њему је спорт променио живот и зато младима поручује:

Поруку бих дао младима да се баве спортом из разлога што спорт доноси много лепих ствари, а то су пре свега успеси, пријатељства и дружење – јасан је Хамед Подбићанин.

Хамед Подбићанин је годину завршио на трећем месту ранг листе најбољих стонотенисера са инвалидитетом у Србији.Тренутно је пауза у такмичењима коју момак из Бродарева користи да се што боље припреми за наредну сезону у којој планира да освоји још више медаља.

 

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци