Наслеђивање не треба да зависи од очекивања средине већ од избора жене

Наслеђивање не треба да зависи од очекивања средине већ од избора жене

Жене у Србији поседују сваку четврту некретнину. Међутим, овај податак представља просек, јер на северу земље у власништву жена је више од 50% некретнина, док у већини општина на југу Србије овај проценат не досеже ни до 20%. Већина имовине у нашој земљи стиче се наслеђивањем. Зашто је важно да жене располажу имовином и користе своја наследна права била је тема састанка који је Форум жена Пријепоља организовао у Чајетини уз подршку Савета за родну равноправност и Савеза сеоских жена Чајетине.  

Утицај обичајног права по ком су имовину углавном наслеђивали мушки потомци, временом је, услед друштвених и културних промена, слабио, али су и данас, поготово у сеоским срединама, традиционалне норме врло присутне.

С обзиром да је раније било патријархално васпитање и мишљење да су женска деца „туђа“ кућа, оне су уз неки мираз, типа парченцета имања или спаваће собе, биле намирене. Моје мишљење је да како мушку, тако и женску децу треба обезбедити за живота – прича Љиљана Мариновић из Сирогојна.  

Упознавање жена о законским правима и могућностима, као и подизање свести је дуготрајан процес, али је важно да се ставови средњих и млађих генерација мењају.

Жене се врло често, чак и у данашње време одричу свог права на наследство у корист својих мушких сродника, зато што сматрају да су удајом већ стекле неку своју имовину, живе далеко, или немају времена да брину о тој имовини. Имам два сина и ћерку и своју децу учим да буду равноправни, поштују једни друге, и да и њој пружим једнако као и њима – каже Бранкица Рајовић из Савета за родну равноправност Чајетина.  

Подела имовине договором или тестаментом у великој мери може да допринесе равноправнијој расподели и бољем односу наследника.

Пошто сам ја јединица, наследила сам све од свог оца, а и он је био јединац. Имам троје деце и с обзиром да имам 63 године, ја сам написала тестамент шта коме остављам, да случајно не би имали проблема после моје смрти. Волела бих да живе у слози и да помажу једно другом – додаје Љиљана Мариновић.

Око 84 одсто жена на селу немају имовину, а од жена које имају имовину, 40% жена поседује целу парцелу, око 13% поседује половину, нешто више од 8% мање од половине парцеле.

Подели на мрежама

Повезани чланци