Наслеђивање – тема о којој би требало више говорити

Наслеђивање – тема о којој би требало више говорити

Тема наслеђивања је тема о којој се ретко говори у јавности, а о којој би требало да се говори више, како би се подигла свест да су жене равноправне са осталим члановима породице. Зашто је право на наслеђивање важно и како утиче на економски и друштвени положај жена била је тема састанка који је Форум жена Пријепоља уз подршку Женског центра Ужице одржао у Ужицу.

У власништву мушкараца је више од 60 одсто имовине која је стечена наслеђивањем, јер се жене због недовољно знања и информисаности о својим правима, али и дубоко укорењених патријархалних норми, које се тешко мењају, и даље у великој мери одричу свог права на наследство.

И жене и мушкарци треба да имају имовину и та подела не треба да задире у породичне и родбинске односе већ да се просто дешава. Не може једно мушко дете бити важније од женског детета, ту разлика не сме да постоји. И ја сам из личног искуства уверена да таква подела може да допринесе већем поштовању и искоришћавању те материјалне имовине на адекватан начин –  сматра Рада Јоксимовић из Задруге „Здравчица“ , прве женске задруге основане у Златиборском округу.

Осим у јавности, тема наслеђивања није тако честа ни у породици, која би требало да буде полазиште промена у начину размишљања.

Када би као друштво осветлили ту проблематику и искрено разговарали , сигуран сам да би се многи људи осећали конфорније у ситуацијама које имају у својим кућама о којима не причају. Онда ће се ослободити простор да се прича о многим табуима, између осталог и табуу наслеђивања – коме припада наследно право, ко се чега одриче и треба ли да се одриче… мишљења је Милош Радојевић из Регионалне развојна агенција „Златибор“.  

Иако се пракса и схватања, као и цео друштвено-социјални контекст живота мења, поједини традиционални обрасци опстају и преносе се на млађе генерације.

Колико год да је модерно време и даље се на девојке гледа као на оне које ће се удати и отићи од куће, а мушкарци ти који ће остати да одржавају имање и живе у тој кући у којој су рођени. И девојке тако расту и немају осећај сигурности да сутра уколико у браку примете насиље имају где да се врате јер је то братовљева кућа. И мислим да је јако битно да се млађим генерацијама прича о томе да девојке знају да имају права на своју кућу, да је то колико братова толико и њихова кућа и да знају да не треба да трпе насиље ни под којим околностима и да знају да имају где да се врате – прича Ивана Туцовић из Ужица.

Непоседовање имовине чини жене економски зависним од својих партнера или других чланова породице и повећава ризик од неког облика насиља, док одрицање од имовине може да утиче на могућност остваривања других права, ако до насиља дође.  

Ми већ годинама пружамо услугу СОС телефона и јављају нам се жене жртве насиља и имали смо неколико примера да су се жене одрекле имовине, али су због тога изгубиле право на новчану социјалну помоћ јер се сматра да се сама довела у ситуацију да нема од чега да живи зато што се одрекла свог имовинског права објашњава Радмила Гујаничић из Женског центра Ужице.  

Подела наследства никада није само питање законске и поделе на папиру, већ је прожета и различитим моралним, породичним и друштвеним ситуацијама које указују на комплексност ове теме, али и на важност да се о њој даље и више разговара.

Подели на мрежама

Повезани чланци