Нови пожар на депонији Стањевине. Пријепоље поново у диму (ВИДЕО)

Нови пожар на депонији Стањевине. Пријепоље поново у диму (ВИДЕО)

Нови пожар на Стањевинама захватио је део депоније који није у потпуности пресут земљом приликом гашења претходног пожара и на који пријепољски комуналци тренутно истоварају смеће. У гашењу пожара учествују возило и припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Пријепоље и цистерна и радници Јавног комуналног предузећа „Лим“.

Ситуација је слична као и приликом пожара који је избио у ноћи између 5. и 6. августа. Тада је пожар неуспешно гашен водом да би се, након проглашења ванредне ситуације на територију општине која обухвата појас око несанитарне депоније Стањевине 8. августа, приступило засипању депоније земљом, уз помоћ ужичких „Путева“. Тада је на депонију изручено око 1500 кубних метара воде и насуто више од 6 хиљада кубика земље а ванредна ситуација је укинута 15. августа.

Пре августовског пожара депонија је горела 28. септембра 2017. године, када је ватра захватила скоро хектар сметлишта. Гашење и догашивање пожара из 2017. године трајало је неколико дана, јер је тада ватра захватила дубље слојеве депоније, и више пута се појављивала на површини. Слично је било и у августу.

Већ годинама се чују упозорења да је капацитет депоније прекорачен, што повећава опасност од избијања пожара, нарочито у зимским месецима, када на депонији завршава и ужарени пепео. Међутим, највећи пожари су избијали ван сезоње ложења па се сваки пут сумњало да су намерно изазвани.

Општина Пријепоље је пре десетак дана расписала јавну набавку за израду пројектно техничке документације за санацију и рекултивацију несанитарне депоније „Стањевине“. Средства у износу од три милиона динара обезбеђена су код Министарства заштите животне средине, након Одлуке Владе Републике Србије да се комунални отпад из општине Пријепоље, вози на Регионалну санитарну депонију „Дубоко“ у Ужицу. Рок за достављање понуда за услугу израде пројектно техничке документације за санацију и рекултивацију несанитарне депоније „Стањевине“ је 7. октобар, када је и јавно отварање понуда. Међутим, у ужичком ЈКП Регионални центар за управљање отпадом „Дубоко“ кажу да не очекују да ће отпад из Пријепоља ускоро кренути пут Ужица.

Ово је други пут да се ради пројекат санације и рекултивације несанитарне депоније Стањевине. Први пројекат затварања и санације депоније, који је урађен 2008. године, није реализован. Није дошло ни до изградње Регионалне депоније Бањица, за коју се рачунало да ће постати трајна локација за депоновање отпада из општина Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница, а у коју је уложено око милион и 300 000 евра. У међувремену, пријепољска депонија расте и угрожава здравље људи, нарочито када гори. На иницијативу више од 450 мештана насеља око депоније Стањевине покушано је одржавање збора МЗ Пријепоље 13. августа, са темом трајног затварања депоније у Стањевинама. Потписници  иницијативе тада су рекли како мисле да ће пожар на депонији, за коју кажу да је еколошка бомба на самом уласку у град, допринети да сви схвате у каквом се проблему Пријепоље налази и шта они свакодневно преживљавају. Збор није одржан јер се појавио недовољан број грађана и грађанки.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *