Omer Talović: Sevdalinka je moj način života

Omer Talović: Sevdalinka je moj način života

Omer Talović iz Priboja sa sevdalinkom i uz sevdalinku živi skoro ceo svoj život - više od 70 godina. Ova ljubav prošla je kroz mnoge faze, ali nikada nije jenjavala. Od pevača i svirača, do nekoga ko prikuplja ozbiljnu građu za knjigu o sevdalinci na našim prostorima, kreativni je put kojim Omer ide u svom životu.

Omer Talović rođen je u Pljevljima, ali zbog prvog zaposlenja u Fabrici automobila, početkom šezdesetih, seli se u Priboj, gdje živi i danas. Iza sebe broji više od 3000 nastupa u 24 zemlje, kao instrumentalista, vođa orkestra i pjevač u Кulturno – umjetničkom društvu „FAP“. Zbog toga ističe da je sevdalnika njegov način života.

Sevdalinklu su knadile, kako bi to rekao brat čuvenog pjesnika Mehemdalije Maka Dizdara, uglavnom žene u svojim avlijama, baščama, čardacima. Da se nadovežem i na definiciju Muhsina Rizvića koji kaže da je to pjesma uglavnom ženskog karaktera, da je to monolog žene – kaže istraživač i interpretator sevdalinke Omer Talović.

Interesovanje za harmoniku iskazao je već sa pet godina.

Često su me majka i sestra zaticale u avliji kako ja pjevam i kobajagi razvlačim harmoniku nacrtavši na kartonu dirke od harmonike i svirajući. Vidjevši to moja majka i otac, oni zamole moju tetku koja je živela u Sarajevu da mi kupi harmoniku – priseća se Omer.

Istraživanje o sandžačkoj sevdalinci u fokusu je njegovog interesovanja.

Prvi znaci, prvi zapisi tih sevdalinki javljaju se još u drugoj polovini 19 vijeka, tačnije 1893. godine. Češki etnomuzikolog Ludvig Kuba, koji je radio za Zemljski muzej u Sarajevu, skupio je 1127 napjeva iz ondašnje Bosne i Hercegovine. Nemojmo zaboraviti da se u to doba Bosni i Hercegovini pripadala i Pljevlja – precizira Omer.

Svoje znanje i iskustvo o sevdalinci Omer želi da podijeli i sa drugima.

Pripremam jednu zbirku, koju sam već što se tiče notnie i muzički uobličio sa mojim foršpilima i nekih etnomuzikologa koji su radili na tim zapisima. Uskoro očekujem da počnem i drugi, prozni dio, jer svaka će pjesma imati svoju kratku proznu crticu, pa će imati i fotografiju karakterističnu za tu pjesmu i na kraju leksemi – kaže Omer.

Sačuvati i zaštiti sevdalinku kao umjetničko nasleđe Bošnjaka ideja je kojom se Omer vodi cijeli život. Zbog toga smatra da sve što radi nije suvišno i da cjelokupno znanje koje posjeduje mora prenositi dalje. 

Подели на мрежама

Повезани чланци