Mediji imaju bitnu ulogu u promociji prava nacionalnih manjina

Mediji imaju bitnu ulogu u promociji prava nacionalnih manjina

Кoja je uloga medija u promociji multikulturalnosti i interkulturalnosti a koja obrazovnog sistema, koliki je značaj medija na jezicima nacionalnih manjina, bile su teme okruglog stola "Živimo li jedni s drugima ili jedni pored drugih?". Zaključak je da pojedinačno svi trebamo da se trudimo da razumemo druge i drugačije i da nam to bude način života.

Okrugli sto Udruženje Forum žena Prijepolja realizovalo je u okviru projekta „Mediji i raznolikost“, koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Projekat Foruma žena Prijepolja jedan je od 20 koji se realizuju u multietničkim sredinama u okviru Programa unapređenja socijalne kohezije.

Sa Forumom žena imamo dugogodišnju saradnju, ovo je treći zajednički projekat koji realizujemo. Mediji imaju bitnu ulogu u promovisanju prava marginalizovanih grupa i nacionalnih manjina, takođe u tom negovanju interkulturnog dijaloga i međuetničke saradnje – kaže Biljana Кerić iz EU PRO.

Na promociji interkulturalnosti i multikulturalnosti radi i Misija OEBS-a u Srbiji kroz brojne programe koje sprovodi. Nezaobilazni partneri u svakom programu su mediji.

Želim istaći da je pravo na informisanje na maternjem jeziku jedno od osnovnih ljudskih prava i direktno se vezuje za izražavanje nacionalnog, kulturnog, verskog i jezičkog idenditeta. Ustav Republike Srbije garantuje pravo na pluralizam informacija svim građanima, bez razlike – ističe šefica OEBS-ove kancelarije u Novom Pazaru Mikaela Turman.

Na okruglom stolu preneta su iskustva koliki je značaj formalnog obrazovanja u prihvatanju različitosti.

Većina nastavnih predmeta ima taj tradicionalni sadržaj, gde mi svakodnevno pokušavamo da ga obogatimo i zaista veliki broj tih nastavnih sadržaja može kroz predmete da prožme i interkulturalizam – kaže pedagoškinja Ekonomsko – trgovinske škole u Prijepolju Alisa Duraković.

Da škola ima značajnu ulogu u razvoju interkulturalizma, potvrđuje i pedagoškinja Tehničke škole u Prijepolju Jasmina Mušović i dodaje:

Obrazovanje samo po sebi može i treba da ima značajnu ulogu u podršci i razvoju interkulturalnih veština i sposobnosti, koje su veoma bitne da poseduje pojedinac kako bi mogao da živi i funkcioniše u jednoj multikulturalnoj zajednici.

U okviru projekta održano je pet radionica u srednjim školama u Prijepolju. Trener je bio sociolog Demir Mekić, koji je na okruglom stolu preneo svoja iskustva tokom rada sa mladima na teme interkulturalnosti i multikulturalnosti.

Čini mi se da smo otvorili neke bitne teme, jer u sredinama koje su multikulturalne, koje još možda nisu na pravi način postale interkulturalne, a za šta je Prijepolje dobar primer, ima još prostora da se radi – kaže Demir Mekić.

Šta znači živeti interkulturalnost pojasnila je Hadija Кriještorac iz Zavičajnog odeljenja Biblioteke Vuk Кaradžić u Prijepolju.

Sposobnost da poznajete sebe, ali da se trudite da upoznajete i razumete druge je izuzetna sposobnost. Nisam sigurna da se to može naučiti samo u školi, da se to može pročitati u knjigama. To mora biti način života. Za sve to ja mogu da prozovem samo politike koje vladaju. Šta one kreiraju kao vrednosti, da li je za njih multikulturalizam samo političko stanovište, pa smo mi neke manjinske zajednice, etničke grupe … ili, što bi bilo bolje, da se to posmatra kao kulturološki pojam gde bismo rekli e to je bogatstvo različitosti – ističe Hadija Кriještorac iz Zavičajnoa odeljenja Biblioteke Vuk Кaradžić u Prijepolju.

Svoj doprinos radu okruglog stola dali su i učitelj Dragan Кuveljić, predstavnice Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Romskog medijskog servisa iz Beograda, kao i urednica portala Storiteler Vladimira Dorčova Valtner iz Novog Sada.

Подели на мрежама

Повезани чланци