Bogatstvo je u različitosti – KZM Foruma žena Prijepolja u okviru projekta „Mediji i raznolikost“

Bogatstvo je u različitosti – KZM Foruma žena Prijepolja u okviru projekta „Mediji i raznolikost“

Na konferenciji za medije članice Foruma žena Prijepolja predstavile su rezultate projekta „Mediji i raznolikost“, koji je imao za cilj da doprinese ostvarivanju prava nacionalnih manjina i podsticanje interetničkog razumevanja. Ovom prilikom đacima iz četiri srednje škole u Prijepolju, kojima je podrška bila najpotrebnija, podeljeni su tablet računari.

Otvarajući konferenciju predsednica Upravnog odbora Foruma žena Prijepolja Mileva Malešić je istakla da je projekat „Mediji i raznolikost“ svima koji su u njemu na bilo koji način učestvovali obezbedio dragoceno iskustvo, ali i saznanje da je potreban kontinuiran rad na upoznavanju i razumevanju prava i potreba drugih, kako bi gradili zajednicu zadovoljnih i ravnopravnih građana i građanki. Cilj projekta je bio promocija prava nacionalnih manjina, poštovanje različitosti i podsticanje objektivnog izveštavanja medija o pravima manjina.

Mi smo se vodili idejom da samo prava informacija može da kreira znanje iz koga neće proizilaziti predrasude i stereotipi. Zato nam je u fokusu bio rad sa mladima, a poseban akcenat smo stavili na proizvodnju medijskih sadržaja, u koje smo takođe uključili mlade ljude iz srednjih škola – kaže koordinatorka projekta Mirela Veljović.

Po dvoje đaka iz četiri srednje škole u kojima su održane radionice o multikulturalnosti dobili su tablet računare sa pratećom opremom, kako bi mogli da prate online nastavu i realizuju đačke aktivnosti.

Drago mi je što je Medresa bila deo projekta. Na radionicama koje su se kod nas održavale devojke su stekle puno znanja, a i tableti koje su dobile učenice omogućiće im da prate onlajn nastavu – rekao je Nadir Dacić, direktor Bakije – hanume medrese.

Pedagoškinja u Prijepoljskoj gimnaziji Hazema Kapidžić je istakla da su đaci stekli lepa iskustva, korisna saznanja i da je škola zahvalna kako Forumu žena Prijepolja na osmišljavanju aktivnosti, tako i donatoru koji je prepoznao značaj podrške učenicima i učenicama koji zbog tehničkih barijera nisu bili u mogućnosti da adekvatno prate nastavu na daljinu.

Činjenica je da su kroz radionice koje su vezane za promociju nacionalnih manjina, jačanja nacionalne svesti, promociju različitosti, đaci shvatili da je važno da o drugima uče tokom celog života. To je uzrasna kategorija koja svakodnevno upoznaje nove osobe i važno je da razvija znanja o međusobnoj solidarnosti, što može samo da ih obogati – kaže Alisa Duraković, pedagoškinja u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prijepolju.

Pedagoškinja u Tehničkoj školi Jasmina Mušović je pohvalila Forum žena Prijepolja i televiziju Forum i predložila da i u buduće rade na ovakvim temama, pošto su deca sa zadovoljstvom prisustvovala radionicama, a medijski sadržaji bili dostupni za sve koji su želeli da prošire svoje znanje o multikulturalnosti.

Projekat „Mediji i raznolikost“ finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko razvojnog programa EU PRO, koji se sprovodi u 99 lokalnih samouprava u Srbiji.

Asistentkinja za socijalnu koheziju u okviru programa EU Pro Milena Stojković je čestitala Forumu žena Prijepolja na uspešno realizovanom projektu i odličnim rezultatima.

Veoma smo zadovoljni onim što je ovim projektom postignuto, današnjim prisustvom direktora i pedagoga srednjih škola, kao i što smo bili u mogućnosti da pružimo podršku uenicima i učenicama kroz nabavku tablet računara sa pratećom opremom – istakla je Stojković.

U okviru projekta realizovano je 45 medijskih sadržaja – TV emisija, priloga, spotova i tekstova na portalu Foruminfo.rs, pet radionica kroz koje je prošlo 118 đaka srednjih škola, seminar za novinare i novinarke lokalnih medija i studijska poseta novinsko-izdavačkoj ustanovi „Ruske slovo“, koja proizvodi medijske sadržaje na rusinskom jeziku.

Подели на мрежама

Повезани чланци