Све (не)успешне продаје ИРИС-а

Све (не)успешне продаје ИРИС-а

Стечајни поступак над Индустријом конфекције, дугмади и шнала ИРИС, отворен је 7. јула 2010. године. Од тада до данас оглашено је 13 продаја имовине овог стечајног дужника, од чега је шест било неуспелих. Скоро сваку „успелу“ продају обележила је  нижа постигнута цена имовине од процењене вредности.

Прва продаја покретне имовине Индустрије конфекције, дугмади и шнала ИРИС била је 25. марта 2013. године. Продата су три од пет оглашених артикала. Инвентар, попут столова, витрина, ормара, канцеларијског материјала… купило је Привредно друштво за трговину и производњу ББ Комерц  д.о.о из Бајине Баште за 818 хиљада динара. Процењена вредност имовине била је 2 милиона 400 хиљада динара.

Два месеца касније одржана је друга, али неуспела продаја, јер за седам артикала нико није положио депозит.

У јулу 2013. године је одржана трећа продаја, када је од седам оглашених артикала, продат само магацин у Ивању предузећу Алфа Транс из Пријепоља за  3 милиона динара. Процењена вредност износила је око 9 милиона 700 хиљада динара.

Непосредном погодбом у децембру исте године фирма „Метали“ д.о.о- Ужице купила је пећ, замрзивач, бојлер, радни сто за 20 хиљада динара, што је била и процењена вредност.

У фебруару 2014. године одржана је продаја непокретне имовине у Бродареву и покретне имовине у Пријепољу, када је фирма „НОВАК“ из Пријепоља за 9 милиона динара у Бродареву купила: продавницу, погон конфекције, зграду дугметаре, портирницу, котларницу и остале зграде. Процењена вредност ове имовине била је 58 и по милиона динарa.

У 2015. години одржана је једна продаја, када је ТРОГЛАВ д.о.о из Темерина купио радне униформе, одела, опрему, канцеларијски материјал за нешто више од 146 и по хиљада динара. Процењена вредност била је близу 700 хиљада динара.

Наступила је пауза од две године, када није оглашена ни једна продаја.

Онда је у 2018. години одржано 6 неуспешних продаја. Тада је вредност производно – пословног комплекса у Валтеровој улици, који обухвата објекте, залихе и опрему, као и магацински и стамбени простор у улици Санџачких бригада, процењена на близу 302 милиона динара.

Прва у 2019. години, а седма по реду продаја ове продајне целине одржана је у фебруару у просторијама Агенције за лиценцирање стечајних управника.  Драгослав Гојак из Пријепоља понудио је нешто више од 47 милиона динара, односно 15,5 одсто од процењене вредности имовине  и Одбор поверилаца је прихватио понуду.

Подсећамо, Ирис, у којем је некада било запослено скоро 1200 радника и радница, након реализације три социјална програма приватизовано је 2009. године. Ово предузеће продато је по почетној цени од 22 милиона 245 хиљада динара, а као нови власник званично се водио Рајко Марковић из Београда. На списку запослених код новог купца је тада остало свега 12 радника. Међутим, како нови власник није испоштовао обавезе предвиђене уговором, приватизација је поништена, а предузеће отишло у стечај.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *