У Пријепољу потписани уговори у оквиру пројекта „Дивац пољопривредни фондови“

У Пријепољу потписани уговори у оквиру пројекта „Дивац пољопривредни фондови“

Ово је шеста година како Фондација Ана и Владе Дивац у сарадњи са општином Пријепоље реализује пројекат „Дивац пољопривредни фондови“. Помоћ није у новцу него у роби, а укључује набавку стоке, материјала за рад, грађевинског материјала за пољопривредне објекте и слично.

Пет породица се одлучило за домаће животиње, једном момку ћемо помоћи у грађевинском материјалу. Ове године додели смо четири пластеника и остало су пољопривредне машине.  Њихова једина обавеза је да то не отуђе и да користе на њихово и наше задовољство – каже Нада Обрадовић из Фондације Ана и Владе Дивац.

Бесповратна средстава за развој пољопривредних делатности додељивана су у максималном износу до 180 хиљада динара.

Добила сам новац за јуницу. Баш су нам изашли у сусрет, мало да подстакну нас сељаке који се бавимо сточарством и пољопривредом – каже једна од добитница Фадила Џиновић из Сељашнице.

И Адиса Агић из Залуга добила је средства за набавку јунице.

То ће ми помоћи у даљој исхрани деце и у продаји – додаје Адиса.

Љубисав Гојаковић из села Гробнице добио је пластеник.

Тај пластеник ће ми помоћи да унапредим производњу, већ имам својих 14. Ово ће ми значити да могу да производим расад, да уведем грејање у њега да би ми раније стигли парадајз, краставац и паприка.

Укупно је за реализацију овог пројекта опредељено 3 милиона динара, од чега је Фондација Ана и Владе Дивац издвојила један милион. Два милиона обезбеђена су из буџета општине Пријепоље, а све са циљем да се млади људи задрже на селу.

То су неке активности које су дале резултате. Покушавају се на овај начин ојачати газдинства која живе у сеоском подручју и то је један од модела да та газдинства остану на селу – каже Ифет Хамзић из Службе за пољопривреду општине Пријепоље.

До сада је у оквиру пројекта Дивац пољопривредни фондови у Пријепољу подржано 106 младих пољопривредника са укупно 13 милиона динара.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *